Donosimo vam šarolik izbor najtraženijih knjiga u kojem će svatko moći odabrati nešto za sebe: romani, duhovnost, osobni razvoj, zdravlje, kuharica, Biblija u stripu itd. Neke od njih kao da su pisane za trenutak životne neizvjesnosti u kojem živimo

Doba u kojem svi zbog koronavirusa ostajemo kod kuće, više je nego pogodno za uzeti zanimljivu knjigu u ruke. Dobro štivo je doista opuštajuće, a da knjige možete nabaviti i iz sigurnosti i udobnosti Vašeg domak pobrinula se nakladnička kuća Verbum akcijom “Na sigurnom – i s dobrom knjigom“, u sklopu koje je preko knjižare verbum.hr moguće nabaviti sva njihova izdanja uz poseban promotivni popust od 20%. Od mnoštva knjiga u Verbumu su izdvojili 10 najtraženijih u ovom trenutku, od kojih neke kao da su pisane za trenutak životne neizvjesnosti u kojem živimo.

Na vrhu top ljestvice najtraženijih naslova u ožujku smjestila se nova jedinstvena knjiga pape Franje “Vjerujem, vjerujemo“. Da bi ljudima našega vremena približio što uistinu znači vjerovati, papa Franjo u ovoj knjizi jednostavnim i razumljivim jezikom tumači drevnu kršćansku molitvu Vjerovanja koja na sažet i pročišćen način sadrži životvornu limfu kršćanske vjere. Možda se netko i u ovim trenucima koronavirusa pita gdje je Bog i kako on to dopušta. Papa kaže da Bog nije apstraktna ideja savršenstva, ali nije ni čarobnjak s čarobnim štapićem. On je Bog koji je Otac, koji nas neizmjerno ljubi. Stoga ova knjiga ući kako pronaći i osluškivati  Boga i u teškim životnim trenucima, kako gledati svijet i ljude koje susrećemo Božjim očima i kako sebe, svoju budućnost i svoje životne strahove prepustiti Bogu koji „boluje od milosrđa“.

Vrijeme kada smo silom prilika odvojeni od drugih prigoda je i da razmislimo o svojim odnosima s ljudima. U tome može pomoći i bestseler “Granice. Kada reći “da”, kako reći “ne” i preuzeti nadzor nad svojim životom” koji se nalazi na drugom mjestu top ljestvice čitanosti, koja je promijenila život milijunima ljudi. Na temelju psihologije i kršćanskoga svjetonazora autori objašnjavaju kako njegovati dobre odnose s ljudima. Opisujući granice kao međe našega osobnog posjeda koje nas definiraju i ukazuju na to gdje mi završavamo, a počinje netko drugi, autori objašnjavaju kako postaviti zdrave granice u odnosu s roditeljima, supružnicima, djecom, prijateljima, kolegama, društvenim mrežama, pa čak i sa samim sobom.

Kada sve dolazi u pitanje prilika je da promislimo i o temeljima na kojima gradimo vlastiti život. Slijedi svjetski bestseler br. 1 – knjiga “12 pravila za život” – prava knjiga za ovaj trenutak. Stoga je razumljivo da je i ona među najtraženijim knjigama na web knjižari verbum.hr. Autor ovog bestselera je poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson koji u ovoj iznimnoj knjizi nudi 12 jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koje će svakome pomoći da dovede svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red i to ne pomoću površnih instant rješenja nego usvajanjem bitnih istina zajedničkih svim ljudima. Na najteža životna pitanja kao i ona o smislu i sreći života, Peterson odgovara izravno i sveobuhvatno, povezujući drevne mitove i tradicije, psihologiju, filozofiju i religiju sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. To čini na vrlo dojmljiv i jednostavan način, pišući s puno humora i s mnoštvom konkretnih primjera što sve knjigu čini zanimljivom i edukativnom tako da “12 pravila za život” sa zanimanjem čita najširi krug ljudi, neovisno o dobi, svjetonazoru i obrazovanju.

Za one koji vole dobru duhovnu literaturu svakako će biti zanimljiva knjiga koja se nalazi na četvrtom mjestu čitanosti, upravo objavljeni naslov “Iz dubine naših srca” kardinala Roberta Saraha i pape Benedikta XVI. U vremenu u kojem se Katolička Crkva suočava s mnogobrojnim raspravama, papa emeritus Benedikt XVI. i kardinal Robert Sarah u ovoj knjizi cijeloj Crkvi nude jasnu poruku nade. Namijenjena je svim vjernicima, iskreno progovarajući o svećeništvu, naravi kršćanskoga poslanja i suvremenim duhovnim izazovima, njihova je knjiga snažna i duboko osobna – iz dubine njihovih srcā.

Jedinstvena knjiga “Sveta Hildegarda i hrana kao lijek” autora Wigharda Strehlowa je na petom mjestu top ljestvice. Ova knjiga može pomoći da u trenucima kada imamo više vremena za sebe, za kuhanje i obiteljski stol posvetimo pažnju prehrambenim navikama. U knjizi su na jednomu mjestu sabrane spoznaje o hrani te savjeti i recepti utemeljeni na spisima sv. Hildegarde. Prvi dio knjige bavi se posebnom ljekovitom snagom hrane te opisuje korisna i štetna svojstva brojnih prehrambenih namirnica, a u drugomu dijelu knjige nalazi se više od 300 najrazličitijih recepata koji se temelje na medicinskim i kulinarskim savjetima svete Hildegarde. Ova jedinstvena knjiga sa sveobuhvatnim uputama o prehrani sv. Hildegarde bit će od pomoći i praktične koristi mnogima koji traže savjete o hrani i zdravlju kao i o načinima priprave zdravih i ukusnih jela.

U područje razumne brige o tijelu spada i knjiga na šestom mjesto top ljestvice čitanosti – najpoznatija i najpotpunija hrvatska “Ljekaruša” franjevca Jure Marčinkovića. Ovaj poznati franjevac već se više od sedamdeset godina bavi ljekovitim biljem i pripravcima, proučava stare ljekaruše i recepte te ih sam dorađuje pomažući mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje. Iskustva i recepte s ljekovitim prirodnim pripravcima sažeo je u svojoj Ljekaruši u kojoj je skupio više od 1100 prirodnih recepata, provjerenih stoljetnom primjenom, za 136 bolesti i stanja, dajući praktične i razumljive savjete za ozdravljenje uz pomoć biljnih pripravaka i pravilne prehrane.

Životni izazovi i opasnosti, mnogima i doslovno ruše sigurnost, pa se rađaju različiti strahovi i bojazni. Takvima će sigurno koristiti poticajna knjiga “Mali put pouzdanja i ljubavi“, poznatoga autora o. Jacquesa Philippea, koji čitatelju u ovoj knjizi duhovnim razmatranjima i tumačenjima tekstova sv. Male Terezije otkriva kako doći do radosna i ispunjena života bez obzira na vanjske okolnosti. Vjerno prenoseći misao svete Male Terezije u naše vrijeme i okolnosti te učeći nas prihvatiti sebe onakvima kakvi jesmo, ova nadahnjujuća knjiga odličan je lijek protiv perfekcionizma i siguran izvor zdrave kršćanske duhovnosti primjenjive u svim životnim situacijama.

Na osmom mjestu je “Velika Biblija u stripu“, najbolja i najkompletnija ilustrirana Biblija u atraktivnoj formi stripa. U vremenima kad je cijela obitelj na okupu kod kuće ova će jedinstvena Biblija s više od 200 biblijskih pripovijesti koje donosi kronološkim slijedom biti uzbudljivo, napeto, intrigantno štivo za sve generacije. Gotovo 750 stranica punoga kolorita sadrže tisuće sjajnih ilustracija Sergia Cariella – svjetski priznatoga crtača stripova koji je među ostalim radio i za strip magnate Marvel i DC Comics. Zahvaljujući energičnu dizajnu, izraženoj igri pokreta, svjetla i sjene te izvrsnoj emocionalnoj karakterizaciji likova ovoga poznatog majstora stripa pred našim očima vjerno oživljava drevni svijet biblijske povijesti. Cjelovita i privlačna sadržaja Velika Biblija u stripu je knjiga trajne vrijednosti za svaku obitelj.

Deveta najtraženija knjiga donosi književnu poslasticu i opuštajuće i oplemenjujuće štivo za sve one koje žele odmoriti svoj duh i misli na zanimljiv način. Radi se o nezaboravnoj priči Tesse Afshar “Kruh anđeoski“, koja čitatelje vodi u prvo stoljeće, u vrijeme putovanja sv. Pavla apostola. Glavni lik je Lidija, koja je prije nego što je postala poznata prodavačica grimiza, bila obična kći iz trgovačke obitelji koja je najviše na svijetu voljela svojega oca, rodnu kuću i proizvodnju grimiza. No kada je doživjela strašnu izdaju i ljubavno razočaranje, ostala je bez ičega i Lidijin je život postao pustoš. Bila je prisiljena pobjeći u Filipe noseći sa sobom jedino očeve tajne formule za dobivanje grimizne boje. Stigavši u Filipe borila se svim snagama te zahvaljujući znanju, odlučnosti i poduzetnu duhu uspjela postati jedan od najuspješnijih trgovaca u gradu. Ipak, svaki je njezin uspjeh, svaku radost uporno pratila sjena razočaranja i doživljene izdaje od strane čovjeka kojeg je voljela najviše na svijetu. No od trenutka kada je upoznala apostola Pavla i čula od njega poruku nade i ljubavi njezin život se stubokom promijenio i morala je donijeti presudnu odluku – hoće li i dalje robovati strahu i ogorčenosti koji su do tada upravljali cijelim njezinim životom ili će se, podržana vjerom, otvoriti novom životu i budućnosti.

Na posljednjem mjestu top ljestvice je knjiga “Stvoreni za sreću” Fultona J. Sheena koja kao da je pisana za vrijeme u kojem trenutačno živimo. Ovaj poznati duhovni autor u njoj tumači tajnu istinske sreće i koji su nužni koraci u njezinu postizanju. Sheen objašnjava da kršćanstvo nije etički sustav, skup pravila ili dobrih uputa koje treba provesti u praksu. Kršćanstvo se prvenstveno sastoji u osobnomu odnosu s Isusom, a duhovni život podrazumijeva da budemo nanovo stvoreni i pridruženi novomu, višem životu – nadnaravnom životu milosti. Savjeti i ideje, kao i jasni koraci i smjernice čine ovu knjigu korisnim suputnikom u propitivanju vlastitoga života kao i u potrazi za njegovim konačnim smislom, smislim koji ne mogu narušiti nikakve vanjske ugroze.

Sve spomenute knjige dostupne su na web knjižari Verbum.hr, kao i telefonskom narudžbom putem posebnih kontakt telefona: 091/6231-187, 021/662-894, 021/662 -895; (PON − PET 8:00 − 20:00 sati) te putem e-adrese webknjizara@verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.  

Bitno.net