Marija – Kristova i naša majka

Lik Marije, Isusove majke, već 2000 godina privlači milijune ljudi, o čemu svjedoči duboko ukorijenjena marijanska pobožnost kao i mnoštvo marijanskih svetišta diljem svijeta. Stoga će među vjernicima i svima onima koje zanima teološka literatura sigurno naići na zanimanje knjige “Marija – Kristova i naša majka” koju je upravo objavila nakladna kuća Verbum, u prijevodu Ivana Ivande.

Autor knjige je kardinal Leo Scheffczyk (1920.-2005.) poznati kardinal i katolički teolog, koji prepoznavajući znakove vremena u ovom svom ključnom djelu daje cjelovit i zaokružen biblijski i teološki prikaz Marije kao Bogorodice, Isusove majke i prve učenice, zatim njezine uloge u Crkvi i kršćanskom štovanju, a potom i prikaz njezina djelovanja tijekom povijesti, sve do suvremenih ukazanja. Posljednja velika cjelina knjige posvećena je ukazanjima u Fatimi, gdje se lako mogu prepoznati sve osobine Marije koje nalazimo u Bibliji i u tradiciji Crkve.

Važnost ove knjige posebice je značajna stoga što na utemeljen i sveobuhvatan način pruža odgovor na kritike pobožnosti i štovanja Blažene Djevice Marije, koje su se javile čak i u samoj Katoličkoj Crkvi, što je rezultiralo svojevrsnom marginalizacijom mariologije.

Stoga ovo teološko i duhovno remek-djelo ne bi smio zaobići nitko tko se zanima za katoličku teologiju, kao ni vjernik koji želi napredovati u vlastitoj vjeri i pobožnosti, budući da ona nudi potrebnu i korisnu sintezu nauka o Blaženoj Djevici Mariji i njezinoj ulozi.

Knjiga “Marija – Kristova i naša majka” dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njemu više saznati na linku ovdje.

Bitno.net