Nakladna kuća Verbum u sklopu svog književnog izdavačkog niza Stilus objavila je humoristični hit roman “Kad župniku prekipi“, literarni prvijenac autora Jeana Merciera. Izvorno objavljen na francuskom jeziku, ovaj roman je dobio odlične književne kritike, a izvrsno je prihvaćen i od publike, postavši izdavački fenomen u Francuskoj s nakladom od 50.000 primjeraka, a potom i u Italiji gdje je trenutno jedna od najčitanijih vjerskih knjiga. Razlog ove iznimne uspješnosti romana je u tome što je Mercier svojim fantastičnim književnim talentom, kako to ističe vatikanski dnevnik Osservatore Romano, uspio odlično spojiti duhovitost i duhovnost, ponudivši čitateljima zajedno i zabavni humor i dubinu.

Ovaj međunarodni bestseler pobudio je veliko zanimanje i hrvatskih čitatelja pa su se za Verbumovo izdanje u prijevodu poznate književnice i prevoditeljice Ivane Šojat vršile predbilježbe i prije samog objavljivanja.

Glavni lik romana je vlč. Benjamin koji se suočava s mnogobrojnim problemima: župljanke zadužene za cvjetne aranžmane na oltarima međusobno se ogovaraju i svađaju, netko je uneredio ispovjedaonicu, a nekolicina vjernika pokrenula je peticiju protiv njega. Jedni mu zamjeraju da je konzervativan i zaostao, a drugi da nije dovoljno predan zaštiti tradicionalnih vrijednosti. Biskup je nezadovoljan, a on krajnje frustriran. Svega mu je dosta, definitivno mu je prekipjelo te odlučuje pokupiti stvari i nestati. Čitav niz neočekivanih događaja koji će potom uslijediti čitateljima koji uzmu u ruke ovaj roman jamči odličnu zabavu i istinsko zadovoljstvo čitanja, ali i jedan sasvim novi pogled na život i ljude.

Pisan u najboljem duhu Guareschijeva don Camilla, a istovremeno aktualan i vrlo životan, roman “Kad župniku prekipi” mnoge će nasmijati i ganuti do suza te je doista izvrsno štivo za sve one koji su željni pročitati “fantastičan roman prepun inteligencije, humora i mudrosti” kako to navodi poznati francuski dnevnik La Croix.

Osim što će sigurno oduševiti čitatelje, ovaj roman može imati i veliku evangelizacijsku ulogu jer ima snagu napraviti pravu malu revoluciju u našim župama i mnogim ljudskim srcima. U današnjem svijetu punom turobnosti ili kratkotrajnih gaziranih i umjetnih radosti što brzo ishlape, on donosi istinsku radost što se ne gasne i vedar pogled na život. To je iznimno važno, jer kako jednom reče Joseph Ratzinger, sadašnji papa emeritus Benedikt XVI.: “Tamo gdje nema radosti, tamo gdje humor umire, tamo zasigurno nema ni Duha Kristova.”.

Hit roman “Kad župniku prekipi” potražite u svim knjižarama Verbum ili naručite preko web knjižare verbum.hr, a više o njemu možete saznati na linku ovdje.

Bitno.net