Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 15. veljače na konferenciji za medije predstavila je knjigu Izvan tihoga planeta. Na konferenciji je sudjelovao Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

Sjevernoirski književnik C. S. Lewis jedan je od klasika književnosti prošlog stoljeća i jedan od omiljenih kršćanskih autora uopće. Među njegovim kapitalnim djelima ističe se Svemirska trilogija napisana u mračnim trenucima neposredno prije i tijekom Drugog svjetskog rata. Ova trilogija, čiji prvi svezak nosi naziv Izvan tihoga planeta, stoji uz bok Kugi Alberta Camusa i 1984. Georgea Orwella kao bezvremeni klasik koji oduševljava brojne naraštaje, koliko zbog same ljepote pripovijedanja toliko i zbog sržnih životnih pitanja kojima je prožeta.

U romanu Izvan tihoga planeta koji je u hrvatskom izdanju objavila nakladnička kuća Verbum, C. S. Lewis predstavlja jednog od vjerojatno najupečatljivijih likova svoje spisateljske karijere, briljantnog i hrabrog filologa dr. Elwina Ransoma.

Dok je Ransom jedne ljetne večeri pješačio pustim područjem i tražio gdje će prenoćiti, otela su ga dvojica znanstvenika i odvela na crveni planet Malacandru (Mars) kao ljudsku žrtvu za izvanzemaljska bića koja tamo žive. Međutim, jednom kada se našao na Malacandri, Ransom je umaknuo svojim otmičarima i otisnuo se u pustolovinu od kozmičke važnosti, postavši stranac u zemlji koja je očaravajuća u svojoj različitosti od Zemlje i ujedno poučna u svojoj sličnosti s onim najboljim na Zemlji.

Ovu veličanstvenu i napetu trilogiju, koja uključuje i nastavke Perelandra i Ta strašna snaga, koje će nakladnička kuća Verbum uskoro objaviti, mnogi uspoređuju s Tolkienovim remek-djelom Gospodar prstenova. Uspješno spajajući najbolje značajke fantasy i SF literature, Lewis je stvorio bezvremenu priču koja nas vodi u središte epske bitke između sila svjetlosti i sila tame. J.R.R. Tolkien, jedan od najvećih književnika 20. stoljeća, o ovoj knjizi je kazao: „Uzbudljivo i vrlo privlačno. Čitao sam ovu priču u originalnom rukopisu i toliko me zaokupila da nisam mogao činiti ništa drugo dok je nisam završio.“

Roman Izvan tihoga planeta, po prvi put dostupan hrvatskom čitateljstvu u prijevodu Mije Pavića možete naći u svim knjižarama Verbum i na web knjižari verbum.hr

Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.