Jedan od vodećih intelektualaca našega doba Fabrice Hadjadj u svojoj novoj knjizi Kako danas govoriti o Bogu, koju je u prijevodu Ivane Šojat upravo objavila nakladna kuća Verbum, najširem krugu čitatelja i vjernika i onih koji to nisu, na briljantan način otkriva koliko su pitanja krajnjeg smisla i Tvorca svega što postoji svojstvena svakom čovjeku i koliko ih je istodobno zahtjevno tematizirati na pravi način.

Doista, može li Bog biti tema razgovora? Možemo li ga spomenuti negdje između rezultata utakmica nogometnoga prvenstva i vremenske prognoze? Ne bi li ipak bilo bolje o njemu znalački mudrovati, stvoriti lijep teološki koncept, isključivo teoretski i bez veze sa životom? Usta koja su upravo rekla: “Dodaj mi sol!” ili “Vrijeme je da Hrvatska pobjedi” ili “Simpatični ste, Monika, hoćete li sa mnom na piće?”, jesu li takva usta prikladna da izgovore nešto o božanskom?

Upravo polazeći od obične svakodnevice, međuljudskih odnosa, ali i najdubljih težnji ljudskog srca Hadjadj u ovom djelu pobliže objašnjava što uopće riječ “Bog” znači i kako postići da se oko nje bolje razumijemo.

Ono što Hadjadj snažno ističe jest da nitko nema recept za govor o Bogu jer to nadilazi ljudske snage. No, upravo u trenutku u kojem oni koji o njemu govore priznaju ovo ograničenje, ljudi koji ih slušaju imaju priliku otkriti Boga koji je svugdje prisutan, u ljepoti tijela, zalasku sunca ili bilo kojoj drugoj naizgled običnoj stvarnosti, zaključuje Hadjadj.

Svojim prepoznatljivim lucidnim i humorističnim stilom Hadjajd uspijeva čitatelju otkriti Boga koji nije puki teološki koncept, nezainteresiran i dalek, nego blizak čovjeku i prisutan u ljudskoj svakodnevici i svakomu ljudskom životu.

Knjiga Kako danas govoriti o Bogu dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.

Bitno.net