Objavljivanje izdanja Molitveni dnevnik – 365 dana s Biblijom koji osim prostora za molitvene bilješke sadrži i upute za čitanje cjelovite Biblije u 365 dana, kao i poticajni biblijski citat za svaki dan u godini, povod je da vam predstavimo višestruke koristi vođenja molitvenog dnevnika.

1. Pomaže u uspostavljanju istinskog odnosa s Bogom i jača naš duhovni život

Molitva je razgovor s Bogom, no zbog svakodnevne rastresenosti često nam se može dogoditi da ona bude površna ili se pretvori u naš monolog. Molitveni dnevnik nam pomaže da molitva doista postane dijalog, da se otvorimo Božjem glasu bilježeći sve ono što nam Gospodin progovori u srcu. Kroz bilježenje misli i osjećaja koji su se rodili tijekom druženja s Gospodinom u molitvi, iz dana u dan učit ćemo osluškivati Božji glas, sve jasnije ga prepoznajući u svom životu.  Tako će vođenje molitvenog dnevnika biti od velike koristi i onima koji imaju poteškoće u molitvi jer misle da ih Bog ne čuje ili ne sluša.

2. Pomaže rasti u poznavanju Svetog pisma

Temelj autentične molitve jest Sveto pismo po kojem nam Gospodin progovara. Kada se opiremo ili ne uspijevamo ugraditi Božju riječ u svoju molitvu, to dovodi do praznine u našim dušama. Čitajući svakodnevno Bibliju po planu koji Molitveni dnevnik – 365 dana s Biblijom predviđa za svaki dan, uspješno ćete i u molitvenom duhu pročitati cijelu Bibliju u 365 dana. Ako se prepustimo odnosu s Bogom na ovaj način, uočit ćemo da rastemo u poznavanju i razumijevanju biblijskih tekstova, jer ih nećemo samo čitati, već će se oni kroz molitvu i meditaciju početi ugrađivati u naše srce i naš život.

3. Poboljšava međuljudske odnose

Molitveni dnevnik – 365 dana s Biblijom može nam poslužiti i kako bismo poboljšali odnose s ljudima, upravo zato što smo najprije poradili na svom odnosu s Bogom. Prolazeći molitveno kroz cijelo Sveto pismo, naići ćemo na mnoge odlomke koji govore o ljudskim odnosima, iz kojih možemo dobiti uvide kako uspostaviti zdrave odnose, i prema samima sebi, ali nadasve prema drugima, i to upravo zato što smo se usredotočili na ono bitno u životu, na odnos s Bogom. A tada i sve druge stvari dolaze na svoje mjesto. Gledajući druge pogledom koji smo stekli u svakodnevnom molitvenom odnosu s Bogom, vidjet ćemo u njima djecu istoga Oca i lakše će nam biti prepoznati dobro u drugima i  djelovati iz ljubavi te tako graditi bolje odnose s drugima.

4. Poboljšava mentalno zdravlje

Uz duhovnu dobrobit, Molitveni dnevnik pomoći će nam iskusiti i višestruku psihološku korist. Naime, više znanstvenih studija pokazalo je da korištenje Molitvenog dnevnika smiruje i pročišćuje um, otpušta nakupljenu napetost, oslobađa nas od negativnih emocija, pomaže nam da se nosimo s traumatskim iskustvima i izoštrava introspekciju. Osim toga, služeći se molitvenim dnevnikom bit ćemo sve svjesniji mnoštva Božjih darova, što će nam pobuditi zahvalnost koja pruža blagotvorne, kako duhovne, tako i psihološke efekte. Priznajući samima sebi da uza sve probleme s kojima se svakodnevno suočavamo, ipak imamo puno stvari na kojima možemo i moramo biti zahvalni, stavlja nas u mentalni položaj u kojem smo sretniji, produktivniji i zadovoljniji životom.

5. Pomaže rastu u samospoznaji

Rast u samospoznaji, odnosno zdravo poznavanje samog sebe preduvjet je za istinski duhovni život, a autentična i ispravna samospoznaja moguća je samo u odnosu i po odnosu s Isusom Kristom. Upravo je Krist taj koji nam omogućava da spoznamo i shvatimo tko smo uistinu. Što imamo, što nam nedostaje i da je On jedini koji nam to može pružiti – a to je ključan korak na putu vjere. Spoznajući istinu o sebi postajemo ponizniji, uočavamo svoje vrline kako bismo ih mogli staviti u službu i na korist Bogu, a prepoznajemo i svoje mane kako bismo se otvorili Njegovom milosrđu i rasli u vrlinama. Stoga je neupitno kako svakodnevno zapisivanje duhovnih uvida, misli i osjećaja, popraćenih biblijskim molitvenim hodom i razgovorom s Gospodinom pomaže poznavanju samog sebe i rastu u zdravoj i autentičnoj osobnosti.

Imajući u vidu sve ove dobrobiti, Verbumov urednički tim priredio je Molitveni dnevnik – 365 dana s Biblijom. Ovaj najopsežniji i najpotpuniji molitveni dnevnik (jedna stranica/jedan dan) dostupan je u bijeloj i plavoj varijanti korica, a osim prostora za molitvene bilješke, sadrži i vodič za čitanje cijele Biblije u godinu dana, kao i 365 poticajnih i ohrabrujućih biblijskih citata. Više o molitvenom dnevniku možete saznati na linku ovdje.

* Sponzorirani članak