Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u siječnju donosi deset vrijednih i zanimljivih preporuka za čitatelje. Vrh top ljestvice najtraženijih naslova u siječnju zauzeo je svjetski bestseler br. 1 – “12 pravila za život“, knjiga koja je dugi niz tjedana bila na prvom mjestu svih relevantnih svjetskih top ljestvica najprodavanijih knjiga, a i sada je jedna od najtraženijih na svijetu. Autor ovog bestselera je poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson koji u ovoj iznimnoj knjizi nudi 12 jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koje će svakome pomoći da dovede svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red i to ne pomoću površnih instant rješenja nego usvajanjem bitnih istina zajedničkih svim ljudima. Na najteža životna pitanja kao i ona o smislu i sreći života, Peterson odgovara izravno i sveobuhvatno, povezujući drevne mitove i tradicije, psihologiju, filozofiju i religiju sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. To čini na vrlo dojmljiv i jednostavan način, pišući s puno humora i s mnoštvom konkretnih primjera što sve knjigu čini zanimljivom i edukativnom tako da “12 pravila za život” sa zanimanjem čita najširi krug ljudi, neovisno o dobi, svjetonazoru i obrazovanju.

Na drugom mjestu je izvrsno djelo “Stvoreni za sreću” Fultona J. Sheena u kojem tumači tajnu istinske sreće i koji su nužni koraci u njezinu postizanju. Sheen objašnjava da kršćanstvo nije etički sustav, skup pravila ili dobrih uputa koje treba provesti u praksu. Kršćanstvo se prvenstveno sastoji u osobnomu odnosu s Isusom, a duhovni život podrazumijeva da budemo nanovo stvoreni i pridruženi novomu, višem životu – nadnaravnom životu milosti. Savjeti i ideje, kao i jasni koraci i smjernice čine ovu knjigu korisnim suputnikom u propitivanju vlastitoga života kao i u potrazi za njegovim konačnim smislom.

Treće mjesto zauzima hit knjiga pape Franje “Zdravo Marijo“. U ovoj knjizi Papa govori o Marijinu otajstvu tumačeći redak po redak molitvu Zdravo, Marijo u živu i plodnu razgovoru s teologom i zatvorskim kapelanom don Marcom Pozzom koji je bio Papin sugovornik i u knjizi “Oče naš“. U drugomu dijelu knjige “Zdravo Marijo” ulazi u zatvor, kao znak i sredstvo obraćenja i utjehe, posvjedočenih dirljivom ispovijesti obraćenja zatvorenika osuđenog zbog ubojstva.

Slijedi jedinstvena knjiga “Sveta Hildegarda i hrana kao lijek” autora Wigharda Strehlowa, a sadrži sveobuhvatne upute o prehrani sv. Hildegarde koje će biti od pomoći i praktične koristi mnogima koji traže savjete o hrani i zdravlju kao i o načinima priprave zdravih i ukusnih jela. Prvi dio knjige bavi se posebnom ljekovitom snagom hrane te opisuje korisna i štetna svojstva brojnih prehrambenih namirnica. U drugomu dijelu knjige nalazi se više od 300 najrazličitijih recepata koji se temelje na medicinskim i kulinarskim savjetima svete Hildegarde, a koje je dr. Strehlow iz njezinih spisa sabrao i na praktičan način prikladan suvremenomu čovjeku uobličio nazvavši ih jednostavno: Hildegardina kuhinja.

Knjiga “Božje suze” o. Benedicta Groeschela, psihologa i jednog od omiljenih duhovnih pisaca današnjice nalazi se na petom mjestu top ljestvice. Knjigu “Božje suze” napisao je ponajprije za one koji su proživjeli veliku tugu ili tragediju, kao i za njihove najbliže, tako da mogu zajedno s njima proći to razdoblje goleme tuge. Pišući iz vlastitoga duhovnog i životnog iskustva o. Benedict u ovoj knjizi govori o različitim vrstama ljudskih tragedija i o tome kako one u čovjeku bude pitanja i sumnje u Božju providnost, u Božju dobrotu i milosrđe. Polazeći od tih pitanja on u svjetlu Kristove muke i smrti upućuje na to kako i u najvećoj tragediji krenuti stazom sve do podnožja križa i tamo pronaći odgovore na otajstvo trpljenja i zla.

Na šestom mjestu je knjiga “Zabranjeno kukanje” autora Salva Noè. “Zabranjeno kukanje” je hit knjiga koju je preporučio i predgovor napisao papa Franjo. Putem primjera, vježba i strategija osobnog i društvenog rasta ova knjiga nudi vrlo praktičan i primjenjiv pozitivan pristup životu i poteškoćama. Pomoći će i u jačanju samopoštovanja i motivacije kako bismo izbjegli upadanje u zamku jalovog kukanja i sumornog pogleda na život. U ovoj knjizi prof. Salvo Noè želi dati obilje poticaja vezanih uz suočavanje s poteškoćama i nepredviđenim događajima, kako se ne bi upalo u zamke viktimizma te kako bi se u svakoj protivštini otkrila mogućnost da se izađe prekaljeniji i s više pouzdanja.

Iznimna knjiga pape emeritusa Benedikta XVI. “Slavlje vjere” je na sedmom mjestu. Benedikt XVI. u knjizi “Slavlje vjere” želi odgovoriti na temeljno pitanje: kako slaviti Boga na ispravan način? Napisana prije nego što je Joseph Ratzinger postao papa, ova svevremenska knjiga reflektira trajne i nadahnjujuće uvide u vezi štovanja Boga i svete liturgije. Kao i uvijek, Ratzinger obrađuje svoju temu duboko i s jasnoćom, dajući ne svoj osobni pogled, nego istinski pogled Crkve na pitanje euharistijske liturgije i na njezinu ključnu ulogu u životu čovjeka i svijeta.

Na osmom mjestu je knjiga “Hoditi s Bogom – Putovanje kroz Bibliju” u kojoj autori Tim Gray i Jeff Cavins otkrivaju središnju priču koja prožima i ujedinjuje cijelo Sveto pismo te je predstavljaju jednostavno i jezgrovito. Njihovi stručni komentari duboko uranjaju u tajne Pisma, otključavajući njegovo neiscrpno bogatstvo, čineći ga svakome dostupnim i pokazujući koliko su nadahnute biblijske riječi značajne za svakog čovjeka, pa i ovog danas.

Slijedi poticajna knjiga pape Franje “Sreća u ovom životu” u kojoj Papa toplim, zanimljivim jezikom pristupačnim i vjernicima i nevjernicima daje čitateljima osnovne upute kako pronaći ljubav i sreću u ovomu kaotičnom svijetu. Knjiga sadrži sabrane Papine nadahnjujuće misli iz propovijedi, govora, molitava i obraćanja koje imaju snagu doprijeti do svakoga čovjeka, a njezine su teme općeljudske: potraga za smislom, životna sreća, suočavanje s poteškoćama, jednostavnost, odnosi s drugima, suosjećanje, iskrenost, razumijevanje, otvorenost i dobronamjernost, važnost radosna, pozitivna i konkretna pristupa životu, kako ne odustati od svojih snova itd. U suvremenomu svijetu prepunom užurbanosti ova nadahnjujuća i za osobni rast korisna knjiga pomoći će čitateljima da pronađu put k duhovnomu miru i radosnu životu u svakodnevici.

Na posljednjem mjestu top ljestvice najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u siječnju je bestseler “Samo za žene“. U ovoj knjizi autorica Shaunti Feldhahn otkriva što bi svaka žena – neudana ili udana – trebala znati. Na osnovu temeljitih istraživanja i doprinosom tisuća muškaraca autorica iznosi jedno nevjerojatno otkriće za drugim. Ovo je knjiga koja nudi mnoge nove spoznaje, uvide iz najnovijih neuroloških istraživanja, kao i poglavlje o tome što se događa kada muškarac djeluje kao da se “isključio”. Milijuni ljudi diljem svijeta doživjeli su dramatične promjene u svojim vezama upravo zbog konkretnih poticaja i praktičnih ideja iznesenih u ovoj knjižici.

Sve knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr.

Bitno.net