Na vrhu top ljestvice u ožujku već peti mjesec za redom i dalje se uvjerljivo nalazi svjetski bestseler Izbaci to iz glave autorice Jennie Allen. Autorica ističe da se najveća bitka svakoga od nas odvija u našim glavama. Uvijek iznova nađemo se zatočeni u vrtlogu toksičnih misli koje nam uzrokuju nesigurnost, ogorčenost i stres. Jennie Allen – koja je i sama iskusila taj vrtlog – stupa u rat s negativnim mislima i, povezujući biblijske istine sa znanošću o mozgu i psihološkim spoznajama, u knjizi Izbaci to iz glave objašnjava kako ono što vjerujemo utječe na ono što mislimo o sebi; kako prepoznati i prekinuti zarobljujuće obrasce negativnoga razmišljanja; kako preuzeti kontrolu nad svojim životnim okolnostima; kako istovremeno zadržati prostor za samoću i zajedništvo i zašto je to važno; kako neuroznanost tumači da naše misli mogu promijeniti naš život, kako u sebi otkriti snagu i sposobnost da se suprotstavimo toksičnim mislima i da ih pobijedimo.

Na drugom mjestu našlo se posebno izdanje Velika knjiga devetnica. Ova jedinstvena knjiga sadrži najveću i najpotpuniju zbirku devetnica na hrvatskome jeziku, s više od 130 omiljenih katoličkih devetnica. Verbumov urednički tim po prvi je put na jednome mjestu sabrao duhovno blago pučke pobožnosti: najpoznatije katoličke devetnice koje se mole diljem svijeta kao i sve omiljene devetnice u hrvatskome narodu: one Presvetomu Trojstvu – Bogu Ocu, Isusu i Duhu Svetomu, Blaženoj Djevici Mariji, arkanđelima, anđelima i svecima, hrvatskim svecima i blaženicima te devetnice za duše u čistilištu. Osim toga, ova zbirka sadrži i cijelo poglavlje s posebnim devetnicama u raznim životnim potrebama kao što su obrana od zloga, tjeskoba, depresija, smrtna agonija, oplakivanje voljene osobe, zdravlje duše i tijela, razne nevolje itd. Uz ovu jedinstvenu zbirku devetnica nahranit ćete svoju dušu i iznijeti Gospodinu svoje brige, vapaje, strahove i želje kao i svoju zahvalu i štovanje.

Na trećem mjestu našao se roman Tunika. Riječ je o jednom od najvećih književnih bestselera 20. stoljeća, prodanom u više od šest milijuna primjeraka, po kojem je snimljen i epski spektakl iz zlatnoga doba Hollywooda. Ova veličanstvena saga pisana sjajnim literarnim stilom vjerno dočarava rimsku kulturu i običaje, život prvih kršćana, kao i svakodnevicu carskoga dvora i običnoga puka, a mnogi je uspoređuju s romanima Quo vadis i Ben Hur. Glavni lik romana mladi je rimski plemić Marcel Galije koji je prognan iz Rima po kazni zbog ismijavanja carskoga nasljednika Gaja te se mora se pomiriti sa sudbinom koja ga čeka: godine izgnanstva u zabačenoj pokrajini Palestini. Ipak, nakon svega nekoliko mjeseci zapovjeđeno mu je da izvrši smrtnu kaznu – raspeće mjesnoga vjerskog prevratnika po imenu Isus iz Nazareta. Kockom je dobio Isusovu krvavu tuniku, predmet koji je označio početak njegove duboke, snažne i trajne preobrazbe. Osobito prikladna za korizmeno vrijeme u kojem se nalazimo, Tunika nije samo uzbudljiv i bezvremeni klasik nego i dirljiva, vječno aktualna parabola o ljudskom traganju za vjerom, istinom i životnim smislom.

Četvrto mjesto top ljestvice zauzela je knjiga Nesavršeni, a sretni bečkog psihijatra, neuroznanstvenika svjetskoga glasa i psihoterapeuta Raphaela Bonellija. Bilo to u obrazovanju, braku ili na poslu, uvijek želimo da sve što činimo bude besprijekorno i da pritom što bolje izgledamo. Ali često, nažalost, ne uspijevamo udovoljiti zahtjevima koje stavljamo pred sebe. Perfekcionizam, ta psihološka mješavina životnih laži i strahova, krivih ambicija i svakojakih pretjerivanja, moderna je bolest našega doba, tvrdi dr. Bonelli. Opisujući na temelju više od 70 istinitih i vrlo dojmljivih životnih priča iz vlastite liječničke prakse koji nas nesvjesni stavovi mogu pretvoriti u perfekcioniste te kako perfekcionisti dišu, on istodobno pokazuje i put oslobođenja od te tako česte duševne nevolje. Sretni su samo oni ljudi koji, u svoj svojoj nesavršenosti, nedostatnosti i osrednjosti, prihvaćaju same sebe, ističe dr. Bonelli nudeći ovom knjigom vrlo primjenjiv psihološki vodič do prihvaćanja vlastite nesavršenosti, a time i do sretnijega života.

Peto mjesto zauzeo je novitet – pravi biser kršćanske duhovnosti Misli iz pustinje autora blaženog Charlesa de Foucaulda. Misli iz pustinje objavljene su prigodom proglašenja svetim njihovog autora koje će se dogoditi 15. svibnja ove godine. Charles de Foucauld svetac je kršćanske dobrote i blagosti te čovjek kontemplacije i klanjanja. Njegova zanesenost Bogom i radikalno življenje evanđeoskoga nenasilja u dubokoj afričkoj pustinji učinili su ga jednom od najupečatljivijih duhovnih osobnosti 20. stoljeća koja i danas nadahnjuje mnoge. Odabrane misli iz njegove duhovne ostavštine s temom ljubavi, ljepote, milosrđa, praštanja, radosti, poniznosti, rada, pustinje, molitve, ali i o tome što njemu znači živjeti Nazaret i biti brat svima i svakomu, čine ovu knjigu jedinstvenom i dragocjenim blagom snažnih duhovnih poticaja.

Uspješnica genijalnog Fabricea Hadjadja Biti otac sa svetim Josipom i dalje je vrlo tražena te se nalazi na šestom mjestu top ljestvice. U dvanaest nadahnutih lekcija koje povezuju Bibliju, predaju i vlastito obiteljsko iskustvo Fabrice Hadjadj nam na temelju života sv. Josipa nudi kratak i poticajan vodič za očinstvo i obiteljski život u ovo naše, vrlo zahtjevno vrijeme. Pokušavajući odgovoriti na praktična pitanja poput: “Kako osvojiti Blaženu Djevicu Mariju?” ili “Kako postići da ti Bog bude poslušan bez vikanja?”, Hadjadj promišlja o konkretnim svakodnevnim stvarnostima koje tvore život svake obitelji: ljubavi, partnerstvu i muško-ženskim odnosima, odgoju, očinstvu i muževnosti, vjeri, ljepoti ljudskoga rada, dostojanstvu smrti…

Na sedmom mjestu top ljestvice smjestila se hit knjiga pape Franje Želim ti osmijeh. Bog je radostan, svjedoči Papa na ovim stranicama koje predstavljaju proglas preporoda. U njima je sadržana oslobađajuća poruka evanđelja, u konačnici i cijelo kršćanstvo: mi nismo na svijetu zato da ljudima namećemo obveze ili trapljenja ili terete teže od onih koje već imaju, već da svjedočimo i dijelimo lijep, nov i iznenađujuć obzor. Istinska radost nije kratkotrajan osjećaj euforije ni iluzoran protuotrov onih koji ignoriraju patnju: ona proizlazi iz naše nade, konkretne nade koju nam ništa i nitko ne može oduzeti. To je radost koja uvijek ima posljednju riječ.

Osmo mjesto zauzela je knjiga Granice autora Henrya Clouda i Johna Townsenda. U ovomu višestruko nagrađivanu bestseleru prodanom u preko dva milijuna primjeraka ugledni psiholozi dr. Henry Cloud i dr. John Townsend pokazuju kako je postavljanjem granica na različitim područjima moguće preuzeti kontrolu nad svojim životom. Poučavaju nas kako postaviti zdrave granice u odnosu prema drugima, a posebno poglavlje posvećeno je aktualnomu i sve važnijem pitanju postavljanja granica na društvenim mrežama i općenito u digitalnomu svijetu.

Na devetom mjestu top ljestvice za ožujak našla se knjiga o blaženiku milenijalcu Carlo Acutis – Geek u raju,  autora Willa Conquera. Kao pripadnik generacije Y, Carlo Acutis prvi je među beatificiranima koji je imao profil na Facebooku, igrao PlayStation i bio ljubitelj Pokemona. Ova jedinstvena knjiga više je od biografije toga sveca tinejdžera, koji je sa samo 15 godina preminuo od leukemije; ona je istinski vodič koji nas može taknuti i poučiti jer opisuje život koji se ne razlikuje puno od našega. Stoga Carlo današnjim mladima može poslužiti kao herojski uzor – tinejdžer koji je programirao i uživao u filmovima i stripovima, a živio je kao autentični i iskreni Kristov učenik.

Knjiga O duhovnom životu Serafima Sarovskog smjestila se na posljednjem mjestu top ljestvice. Serafim Sarovski jedan je od najpopularnijih svetaca u modernoj Rusiji i na kršćanskome Istoku općenito, a ujedno je i najpoznatiji ruski svetac među katolicima. Kao monah prvo je nekoliko godina živio u samostanu u Sarovu, a potom u potpunoj osami gdje je ovaj ruski starac, obdaren otvorenošću Božjemu Duhu i jasnoćom razumijevanja srca sugovornika, posljednje godine svoga života proveo primajući sve one koji su mu hrlili tražeći od njega savjet o duhovnomu životu. Iz jednoga takvog susreta nastao je i čuveni Razgovor o cilju kršćanskoga života s N. A. Motovilovom koji je objavljen u ovoj knjizi. U tom vrlo osobnomu poučavanju u četiri oka, prepunu dubokoga povjerenja i poštovanja, starac Serafim ne govori naučeno nego iz svoga iskustva, ali pritom daruje i mnogo više od toga: uvodi u odnos s Duhom Svetim.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.