Prvi program Hrvatske televizije večeras (25. veljače) u 21 sat emitirat će dokumentarni film Bijela kuga koji progovara o abortusu iz dva različita gledišta. U filmu će se pojaviti i naš kolumnist, pavlinski redovnik pater Marko Glogović, koji već godinama vodi duhovnu borbu protiv zla ubijanja nerođenih. Prenosimo tekst sa službene stranice Hrvatske radio-televizije i preporučujemo gledanje

bijelakuga4.jpg.655x300_q85_crop_upscale
Pobačaj, abortus ili bijela kuga jedan je od najvećih problema suvremene ginekologije i društveni problem oko kojeg se spore konzervativne i liberalne društvene strukture.Film prati ginekologa Dubravka Lepušića koji između ostalih operacija obavlja i abortuse i putuje po školama držeći predavanja o spolnosti kako bi što više mladih koristilo kontracepciju.

S druge strane, pater Marko Glogović žestoko se bori protiv abortusa tako da u Karlovcu i Sveticama drži kuće u koje sklanja djevojke koje se prisiljavalo na pobačaj, ali ih je on odgovorio ponudivši im smještaj. Pater Glogovoć je u suradnji s udrugom Gabrijel podigao i spomenik nerođenoj djeci na karlovačkom groblju.

Duboko podijeljenog stava oko zabrane ili legalizacije abortusa, film prikazuje ženske udruge koje se bore za ženska prava, udruge religijskog svjetonazora kao i osobna svjedočanstva djevojaka.

Producentice: Mirta Puhlovski, Anamaria Kapulica
Scenarij i režija: Silvio Mirošničenko
Montaža:  Sara Gregurić
Snimateljica:  Ana Vrdoljak
Tonski snimatelj:  Vilim Novosel
Produkcija:  HRT i Slavica film, 2013.

HRT | Bitno.net