Knjiga

Izdavačka kuća Teovizija objavila je knjigu Lele Crnek “Hagioterapijska ljekarna”. Knjiga je plod triju studija hagioterapije održanih 2009., 2010. i 2011. godine u Zagrebu, a osobito trećeg studija koji je bio praktičan u terapijskom pogledu. No, ona je obogaćena i novim praktičnim saznanjima iz rada s hagiopacijentima. U predgovoru dr. Tomislav Ivančić ističe kako knjiga svestrano pokazuje putove prema duhovnom zdravlju. Njome se mogu služiti prvenstveno hagioasistenti, stručnjaci na području hagioterapije. No, ona će osobito biti veliki pomoćnik u kući ranjenicima duhovne duše, traumatiziranima, onima koji se već liječe u nekom od centara za hagioterapiju. Ona je produžetak terapijskog postupka započetog u centru, zaključuje dr. Ivančić.

Sadržaj knjige podijeljen je u tri dijela. U prvom dijelu naslovljenom “Kako posredovati duhovno zdravlje” autorica ističe kako prihvatiti duhovno zdravlje koje daje hagioterapija, znači upravo to, okrenuti se zakonitostima duhovne dimenzije, a to znači dovesti čovjeka do obraćenja. Također daje savjete kako hagioterapiju primjenjivati sam, kako kod hagioasistenta, a kako u skupini. Potom tumači 26 pojmova važnih za duhovno zdravlje uz koje su vezane i vježbe.

U drugom dijelu knjige “Kako prihvatiti elemente hagioterapije kao svoj životni stav, svoju svakodnevicu?” autorica ističe kako uzeti elemente hagioterapije kao svoj životni stav, znači vjerovati da zakonitosti duhovne dimenzije imaju najvažniju ulogu u čovjekovu životu, da ih zato želi poštovati u svakom trenutku života, da hagioterapiju želi živjeti kako bi zakonitost duha postala njegova svakodnevica, jer duh je taj koji čovjeka čini slabim ili jakim, zdravim ili bolesnim, radosnim ili tužnim.

“Posredovanje duhovnog zdravlja prema simptomima patnje” naslov je trećeg dijela u kojem autorica donosi 35 simptoma te upućuje na prvi dio knjige s konkretnim primjerima kako ih prevladati. Na kraju knjige nalazi se opsežan popis korištene literature. (ika/bitno.net)