Izjava Đakovačko-osječke nadbiskupije :Gregorian se skriva iza kršćanskog imena

U dvorani Gradski vrt u Osijeku sutra se održava koncert glazbene skupine “Gregorian”. Ta grupa nekoliko je puta nastupila u Hrvatskoj, no prvi puta dolazi u Osijek. Mnogi smatraju kako će, zbog naziva grupe, na koncertima čuti gregorijanski koral. Dosta neupućenih skladbe Gregoriana mijenja za glazbu benediktinaca, koji su uistinu snimili uspješan album s gregorijanskim napjevima. Upravo zato Đakovačko-osječka nadbiskupija izdala je priopćenje u kojem iznosi sljedeće informacije:

– Grupa Gregorian ne izvodi kršćanski gregorijanski koral, već obrade pop i rock hitova s naglašenim sotonističkim elementima. Kostimografija im je nalik na monašku, ali oni nisu monasi. Ističu kako spotove snimaju u crkvama i samostanima, no radi se o sakralnim prostorima pretvorenim u muzeje. Po slici na plakatu kojim se koncert najavljuje, može se vidjet tko zapravo dolazi jer na fotografiji članovi grupe prstima pokazuju sotonističke znakove.

– U njihovu opusu nalaze se i obrade pjesama izrazito sotonističkih grupa, a jedan od njihovih albuma nosi naslov “The dark side of the chant” (Mračna strana gregorijanskog pjevanja).

– Tvorac ove grupe je Nijemac Frank Peterson koji je okupio vrsne izvođače klasičnog obrazovanja, ali i poznavatelje slobodne glazbe. Snimanju svake skladbe Gregoriana prethodi priprema – dionice se tonski zapisuju i snimaju u jednoj staroj londonskoj crkvi koja je prenamijenjena u studio “Angel”, a da bi se izbjegla hladna studijska atmosfera, pjevači snimaju osvijetljeni svjetlošću svijeća kako bi izvedbe zvučale što sugestivnije (podsjeća na okultizam – u kojemu svjetlo “utječe” na zvuk). Peterson je tvorac i ezoterijskog benda Enigma, poznatog po okultnim skladbama također u obliku gregorijanskih napjeva, u kojima se mogu naći i poneke kršćanske antifone izvrnute naopačke.

– Grupa se, dakle, skriva iza kršćanskog naslova, a zapravo obezvrjeđuju kršćansku vjersku i kulturnu baštinu te nauk Katoličke Crkve.