Američka TV serija Izabrani (The Chosen) čiji je autor, redatelj i koscenarist filmski producent Dallas Jenkins, prva je višesezonska TV serija o životu i javnom djelovanju Isusa Nazarećanina. Hrvatska će publika prve dvije sezone moći pogledati od ponedjeljka pa do Božića na Drugom proramu HTV-a svakog dana navečer (od ponedjeljka do četvrtka u 21:10, a u subotu i nedjelju u 20:15 sati).

Prva sezona serije, čije prikazivanje počinje sutra, smještena je u 1. stoljeće, u Galileju u kojoj Isus počinje okupljati učenike, šačicu ljudi posve različitog podrijetla, piše HRT u najavi hrvatske premijere ove sada već legendarne serije, čija treća sezona se u svijetu upravo emitira.

U predgrađu Betlehema, tijekom rimske okupacije, Šimun donosi janje za žrtvovanje. Dok pita svećenika o Mesijinu dolasku, ispostavi se da janje koje je donio ima manu. Svećenik ga odbije i zahtijeva savršeno i neokaljano janje. Putem kući pastir sretne par iz Nazareta, trudnu Mariju (Sara Anne) i njezina muža Josipa (Raj Bond). Te večeri, dok je Šimun daleko od ostalih pastira, oni čuju anđelovo navještenje o rođenju Jaganjca Božjega i smjesta se upute u Betlehem. Kad vidi djetešce, Šimun pita kako se zove, a Marija i Josip odgovore mu da će se zvati Isus.

U Kafarnaumu, 26. godine, Marija Magdalena poznata pod imenom Lilit, bori se sa zlodusima. Carinik Matej nosi se s previranjima jer ga njegovi sunarodnjaci Židovi smatraju izdajicom. Ribar Šimun i njegov brat Andrija bore se sa svojim poreznim dugovima Rimu. Lilit gubi svaku nadu u pogledu svojeg stanja sve dok ne sretne Isusa koji Mariju Magdalenu zazove imenom, izliječi je i oslobodi – stoji u najavi prve epizode.

O seriji posebno vrijedi istaknuti kako je najuspješniji televizijski projekt koji se financirao crowdfundingom – što znači da je uspješno zaobišao sve holivudske lobije i iznevjerio sponzorska očekivanja o tome što bi serijal o Isusu Kristu i njegovim učenicima trebao biti.

“Nije više riječ o seriji, nego o pokretu. O jednoj novoj razini ‘eklezijalnosti’ u promišljanju sedme umjetnosti kao platforme za inkulturaciju evanđelja i evangelizaciju kulture”, napisao je za naš portal don Danko Kovačević.

“Vjerojatno najveći razlog popularnosti leži u tome što je ‘Najveća priča ikad’ zapravo ispričana iz perspektive Isusovih učenika, a sam Isus prikazan je u svoj svojoj ljudskosti, ne oduzimajući time ništa od njegovog božanstva”, napisala je pak Lucija Ćorić.

Popularnosti ove serije u Hrvatskoj pridonio je i vrlo čitani roman “Izabrani”, nastao po prvoj sezoni serije, a nedavno ga je objavila nakladnička kuća Verbuum. Više o tom duhovnom bestseleru možete saznati na linku OVDJE.