U filmu “Gospodar prstenova” djeva Galadriel na odlasku iz Lothloriena poklanja Frodu bočicu u kojoj se nalazi svjetlo Eärendil – što je nalik zvijezdi Sjevernjači ili jutarnjoj zvijezdi koja vodi Eldare (vilenjake) prema Neumirućim zemljama. Galadriel objašnjava Frodu svrhu ove bočice: “Neka ti ona bude svjetlo u tminama kada se sva druga svjetla ugase.”

Bočicu Frodo prvi put koristi u Shelobinom brlogu, pećini koja je u njegovoj nutrini pobudila “osjećaj zlobe toliko intenzivan da se osjećao zarobljenim”.

Dok podiže bočicu u zrak, Frodo uzvikuje: “Aiya Eärendil Elenion Ancalima!”, što možemo prevesti kao “Zdravo Eärendil, najsjajnija od svih zvijezda!” Izgovorivši ove riječi svjetlo iz bočice još jače zasvijetli.

Kasnije u priči, Sam koristi istu bočicu i uzvikuje:

O Elbereth Gilthoniel
o menel palan-diriel,
le nallon sí di’nguruthos!
A tiro nin, Fanuilos!

O, Eleberth, zvijezdo sjajna,
što s nebeskog svoda gledaš nadaleko,
tebi usmjeravam svoj vapaj u ovom strašnom trenutku!
Pogledaj blago na mene, vazda neokaljana Djevo!

Za one koji možda ne znaju, Eleberth (ili Varda) predstavlja Kraljicu Zvijezda u Tolkienovoj mitologiji. Nakon što je Sam izgovorio te riječi, svjetlo je “zaplamtjelo kao zvijezda padajući s nebeskog svoda, pržeći taman zrak nepodnošljivim žarom”.

Ako dar djeve Galadriel promatramo kao izvor svjetla u molitvi, ono nam može predstavljati sliku krunice. Blažena Djevica Marija, najljepša među ženama, daje nam krunicu kao izvor svjetla u tami. Moleći krunicu mi zazivamo Mariju Jutarnju Zvijezdu da nas dovede u Nebo do svog Sina. Šapućući Zdravo, molimo se Kraljici Neba, ženi zaogrnutoj zvijezdama, za njenu pomoć u najtežim trenutcima našeg života. Čak i Samova molitva “Elbereth” nalikuje na molitvu “Zdravo, Kraljice” koju molimo na kraju krunice: “Zdravo Kraljice… k tebi vapijemo… tugujući i plačući u ovoj suznoj dolini. Svrni, dakle, Zagovornice naša, svoje milostive oči na nas.”

Zanimljivo je da možemo prepoznati tri učinka koja povezuju bočicu i molitvu krunice. Prvi je u svjetlosti koja osvjetljava put hobitima prema slobodi; moleći krunicu, mi rastemo u milosti i tako lakše možemo prepoznati put kojim trebamo ići. Vjerujemo da nas Bog kroz molitvu, posredstvom moćnog Marijina zagovora, vodi bliže Njemu samom u kome je sva naša radost. Drugi učinak je dar nade hobitima. Usprkos iskušenjima u kojima se hobiti nalaze, Eärendilovo ih svjetlo podsjeća na legendarne priče kako su drugi junaci pobijedili zlo te kako se iznad mraka Mordora nalazi svjetlo ljepote, dobrote i istine. Marijina krunica je izvor nade za sve nas. Razmatrajući Kristov život i prolazeći kroz njegove postaje, shvaćamo kako smrt nije kraj života – Krist je pobijedio smrt i obećao je Kraljevstvo nebesko onima koji ga slijede. Krunica je ponizna molitva u kojoj nas Marija vodi kroz ovaj svijet. Ona nas štiti od očajavanja i usmjerava prema punini Života koji još treba doći. Bočica izaziva strah u zlih bića – to je njen treći učinak. Shelob, drevno zlo prikazano u obliku pauka, kada ugleda svjetlo bočice bježi od straha. Na sličan način krunica izaziva strah u demonima te predstavlja snažno oružje u borbi protiv naših vlastitih slabosti i grijeha svijeta. Ako mislite da to nije istina, samo pobliže pogledajte živote svetaca.

Sama molitva krunice ima veću snagu nego bočica iz knjige. Molitva krunice može biti: zagovorna, usmjerena prema meditaciji, zahvalna, pohvalna, molitva za oproštenje grijeha itd. No krunica nije instant rješenje svih naših problema. Na završetku krunice molimo da nasljedujemo ono što otajstva sadržavaju i zadobijemo ono što obećavaju. Lako je zaboraviti prethodna otajstva dok gorljivo molimo ona koja nam dolaze, no nužno je imati na umu cijeli misterij. Trebali bismo nasljedovati ono što otajstva u sebi donose – od Blagovijesti preko Raspeća pa do Uskrsnuća te nakon toga. Krunica sama po sebi ne odnosi bol s kojom se suočavamo u ovom životu; ona nam pomaže da našu patnju promatramo kroz svjetlo Kristova križa.

Radujmo se stoga, pouzdajući se u živu nada da će nas Blažena Djevica Marija voditi na našim životnim putima prema svome Sinu i našem Gospodinu Isusu Kristu.

*Pročitajte više: J.R.R. Tolkien – tajni agent kršćanske objave

o. Joseph Bernard Marie Graziano | www.wordonfire.org

Prijevod: Nenad Palac | Bitno.net