Znate li pravi razlog zašto možemo uistinu “pronaći Boga u svim stvarima”? Zato što je Bog već tamo, u potrazi za nama prije nego što smo uopće spoznali da mi njega tražimo. (DV 235-236) [1]

Znači li to da nas Bog može tražiti čak i kroz sekularne filmove i TV serije koje volimo gledati? Upravo tako. Ipak, naša sposobnost da nađemo Boga u tim filmovima ovisi o jednome: našem “načinu postupanja”.

Predstavljamo vam pet savjeta za razlučivanje Božjeg glasa u svakom i bilo kojem sekularnom filmu:

1. Napravite znak križa (pokretom ruke ili u sebi) prije gledanja filma

Kao katolici, svaki put kad se molimo, dišemo, jedemo, spavamo, igramo neki sport ili čak dok gledamo film, možemo to činiti “u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”. Kada započinjemo na ovaj način, ne gledamo samo film u Božjoj prisutnosti, već ga gledamo kroz same Božje oči. To daje dubinu našem iskustvu gledanja filma. Pomaže nam da jasnije vidimo što je istinito, dobro i lijepo u filmu.

Molimo za milost da gledamo (ili s višom namjerom “kontempliramo”) taj film kroz oči Trojstva. Ovo je slično Kontemplaciji Utjelovljenja [2] u kojoj gledamo na cijeli svijet (sa svim njegovim grijehom, milosti, redom i kaosom), iz perspektive očiju Trojstva, pune ljubavi i samilosti.

Molitva: “Gospodine, pomozi mi da pogledam i promislim o ovom filmu isključivo kroz Tvoje oči i kroz Tvoje srce. Samo tako ću tražiti i pronaći ono za čim zapravo čeznem. Amen.”

2. Prije nego što počne film, postavi si pitanje zašto ga uopće gledaš

Evo nekoliko pitanja za odgovoriti prije nego kliknemo na taj sljedeći film ili epizodu:

  • Prvo, koju “milost” ja tražim? Nakon što zamolimo za milost Božje svjetlosti u molitvi, sv. Ignacije nas poziva da zamolimo za “određenu milost” za kojom čeznemo (npr. mir, strpljivost, oprost, itd.). Božja ljubav je toliko preobilna, da milosti mogu proisteći čak i iz slika na našim ekranima. Koja je, dakle, svrha mog gledanja ovog određenog filma ili epizode u ovom trenutku? Što želim dobiti iz toga? Možda se želim opustiti, naučiti nešto novo, otputovati u nepoznate svjetove ili kulture, ili jednostavno želim biti u toku s onime o čemu svi oko mene pričaju na ručku. Koji god bio razlog, pobrinimo se da ne isključuje Boga.
  • Drugo, zapitajmo se jesmo li u pravom stanju uma ili duha za gledanje tog određenog filma. Hoće li nam pomoći da rastemo, obnovimo energiju ili će nas dodatno iscrpiti? Gledamo li kompulzivno ovu epizodu ili film i odgađamo nešto važnije, ili smo razlučili da je Bog taj koji nas poziva da gledamo baš ovaj film ili epizodu? Jesam li zbilja slobodan/na i odlučan/na u mom izboru “gledati ili ne gledati?” Postavimo Bogu ovo pitanje, i budimo iskreni kuda nas On vodi u tom trenutku.

Molitva: “Gospodine, ako je Tvoja volja da gledam ovaj film, daj da budem dovoljno slobodan/na da ga gledam. Ali ako je Tvoja volja da ga ne gledam, daj da budem dovoljno slobodan/na da ugasim svoj TV ili računalo u Tvoje ime. Amen.

3. Zamoli Duha Svetoga da ti se obraća tijekom filma

Ako nam se Bog može obraćati kroz čitanje knjige, slušanje propovijedi, razgovor s prijateljem uz kavu, u interakciji sa siromašnima, zašto nam se ne bi mogao obratiti i tijekom filma? Bog uvijek komunicira s nama. Božji glas je kao radiopostaja ili platforma za streaming kojima moramo naučiti redovno pristupati. Da razjasnimo, razlučivanje Božjeg glasa zahtijeva da filtriramo druge natjecateljske glasove koji nam se isto tako obraćaju, boreći se stalno za našu pažnju. Drugi glasovi mogu biti:

  • Glasovi korporacija koje nam subliminalno pokušavaju prodati “sreću” kroz nerazlučene potrošačke navike (product placement, reklame, itd.) [3]
  • Glasovi drugih – prijatelja, šefova, klijenata, članova obitelji koji nas kontaktiraju po cijeli dan, najčešće preko naših telefona. Odgovaranje na poruke, mailove i pozive tijekom filma može te prekinuti u uživljavanju u priču i hvatanju rečenice ili scene koju Bog želi da doživiš. “Šutnja je zlato” ne samo kako ne bismo prekinuli druge, već i kako ne bi ti bio/la prekinut/a pri pomnom slušanju Božjeg glasa.
  • Glas zlog duha (kako ga naziva naš najdraži svetac) isto tako neprestano “riče” i “obilazi” [4] našu pažnju kako bi nas naveo na grijeh. Zli duh želi umanjiti našu vjeru, nadu i ljubav i da, može koristiti iste slike, koje Bog želi koristiti u našu korist, protiv nas.
  • Konačno, ponekad pobrkamo svoj vlastiti glas s Božjim, ili čak s glasom zlog duha. Zato su “Pravila za razlučivanje” sv. Ignacija toliko korisna u poučavanju kako da ispitamo koji glas doista slušamo i slijedimo. [5]

Molitva: “Gospodine, daj da naučimo razlikovati i slijediti Tvoj glas koji nas vodi izobilju života (Iv 10,10), i da prepoznamo i ignoriramo one glasove koji nas vode uništenju života (Mt 4,1-11). Amen.

Preostala dva savjeta za razlučivanje Božjeg glasa u filmovima potražite na Ignacije.hr, gdje ćete moći pronaći još pregršt tekstova koji će vam pomoći u razlučivanju i duhovnoj izgradnji.