Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, objavilo je kako u subotu, 29. listopada 2022. g. na HRT 3 započinje ciklus poljskih filmova „Idemo na poljski film” u okviru kojeg će biti prikazana serija Dekalog i film Katyń. Ciklus će trajati do 22. prosinca 2022. g.

„Dekalog” je poljska TV serija od deset filmova jednog od najutjecajnih suvremenih poljskih filmskih redatelja i scenarista Krzysztofa Kieślowskog. Ovaj originalni niz inspiriran je Božjim zapovijedima. Svaka od predstavljenih priča povezana je s temom jedne od zapovijedi. Zbog svoje forme, svi gledatelji su duboko dirnuti serijom, bez obzira na svjetonazor ili vjerska uvjerenja.

Upitan više puta zašto je odabrao tako tešku temu, redatelj je šturo odgovorio: „Vrijedi se podsjetiti na ovih deset vrlo dobro napisanih rečenica. Mora postojati referentna točka, neki definitivni kriterij…”

„Dekalog” je uvršten na popis filmova visokih moralnih vrijednosti te je osvojio brojne nagrade na filmskim festivalima.

Poljski film Katyń (red. Andrzej Wajda, 2007., 118 min.) film je o masakru u Katynu, gdje je tijekom Drugoga svjetskog rata NKVD ubio gotovo 15000 poljskih časnika. Žene nesvjesne zločina čekale su svoje muževe, očeve, sinove i braću.

Uz mnoge osvojene nagrade, film je također bio poljski kandidat za Oscara 2008. godine.