Božićno razdoblje daje nam malo dodatnog vremena za opuštanje i uživanje u dobrom filmu. Svi bi trebali pokušati odvojiti vrijeme za gledanje barem jednog filma koji uvodi u prazničko raspoloženje. Od komedija do drama, ovaj popis filmova zasigurno će vas i vaše prijatelje ispuniti božićnim veseljem. 

Nijedan popis filmova ne može biti potpun pa ni ja ne tvrdim da je ovo „top 10″ božićnih filmova. 

U nekima se radnja čak i ne događa u vrijeme Božića, ali spadaju u izbor nekih dobrih filmova u kojima ćete moći uživati ove blagdane.

1. Joyeux Noel

„Razgovarali smo o primirju za Badnjak. Što ti misliš? Ishod ovog rata neće biti odlučen večeras. Mislim da nas nitko ne bi kritizirao kad bismo na Badnjak odložili oružje.“

Nježne note Tihe noći putuju kroz smrznutu pustošinu Ničije zemlje u rijetkom trenutku kada se oružje utišalo. Poznata je to slika božićnog primirja 1914. Ovaj predivni film ne razočarava dok progovara o neslužbenom primirju koje se dogodilo tijekom prvog Božića u rovovima I. svjetskog rata 1914. godine, kratkom trenutku mira u četiri godine dugom, krvavom ratu. Priča je prikazana iz perspektive njemačkih, francuskih i britanskih vojnika i podsjeća nas na realnost da „bez neprijatelja, ne može biti rata“.

2. Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar

„Narnija! Sve je u ormaru, kao što sam ti rekla.“

Nije velika tajna da su Kronike iz Narnije C. S. Lewisa snažno utemeljene na kršćanskim temama. Lav, vještica i ormar nije iznimka. Četvero mlade britanske djece ulazi u magični svijet Narnije (ni manje ni više nego prolazeći kroz ormar) i otkrivaju svijet u kojem je „uvijek zima, ali nikad Božić“ jer je Narnija pod tiranskim stiskom ledene Bijele vještice. Četvero djece mora se suočiti sa svojim najvećim strahovima i pomoći grupi čudnih i fantastičnih stvorenja kako bi vratili Narniju u njezino pravo stanje. Zabavan, ugodan film prezentira teme raspeća, uskrsnuća i Kristova otkupljenja na način koji je razumljiv djeci, ali je izvrstan i za odrasle! 

3. Kradljivica knjiga

„Piši. U mojoj religiji nas uče da je svaka živa stvar, svaki list, svaka ptica, živa samo zato što sadrži tajnu riječ za život. To je jedina razlika između nas i grumena gline. Riječ. Riječi su život, Liesel.“

Tragično predivan film, napravljen prema još boljoj knjizi, “Kradljivica knjiga” priča priču o devetogodišnjoj Liesel koja živi u nacističkoj Njemačkoj. Tijekom užasa rata, i usred sve snažnijih i divnijih prijateljstava, nauči čitati i razvije sklonost krađi knjiga. Znala to ona ili ne, ta skrivena krađa knjiga je mali uzdah za slobodu i otpor u svijetu koji se sve više obrušava na nju. Film se dotiče značenja riječi u našem svijetu i života koji kroz riječi može nastati. Izvrstan je za promišljanje o čudu utjelovljenja. 

4. Gospodar prstenova: Prstenova družina

„Volio bih da mi prsten nikad nije došao u ruke. Volio bih da se ovo nikad nije dogodilo… To žele svi koji dožive vidjeti takva vremena. Ali to nije na njima da odlučuju. Na nama je da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano. Na ovom svijetu su na djelu druge sile, osim volje zla.“

Slobodno vrijeme oko Božića (ovisno o vašoj ulozi u kućanstvu) izvrsna je prilika da otkrijete, ili ponovno otkrijete, serijal Gospodara prstenova. Ovaj sad već više od 14 godina star film, savršen je podsjetnik na važnost suočavanja sa silama zla, bez obzira na to koliko se one činile velikima a mi malenima. To je priča o skromnom hobitu koji mora nositi veliki teret koji će odlučiti sudbinu cijelog njegova svijeta – ali ne bez pomoći prijatelja i posjetnika na nadmoć dobra nad zlom. Izvrstan film za naše vrijeme. 

5. Hugo

„Zamislio bih cijeli svijet kao jedan veliki stroj. Znaš, strojevi nikad ne dolaze sa suvišnim dijelovima. Uvijek dolaze s točno potrebnim iznosom. Pa sam mislio, ako je cijeli svijet jedan veliki stroj, ja ne mogu biti suvišan dio. Moram biti ovdje s razlogom. To znači da i ti imaš neki razlog zašto si ovdje.“

Hugo je siroče koje živi iza zidova željezničkog kolodvora u Parizu tijekom 1930-ih. Njegova je najveća životna misija pronaći ključ koji će otključati mehaničkog čovjeka kojeg je napravio njegov pokojni otac. Potraga za tim ključem ga odvodi na mnoge avanture na kojima on otkriva ljepotu života i istinu da nitko nije rođen kao pogreška. 

6. Divan život 

„Čudno, zar ne? Život svakog čovjeka dotiče mnoge druge živote. Kada ga nema on ostavlja užasnu rupu, zar ne?“

Evo ga! Znali ste da će ovaj film biti negdje na popisu. Dok pokušava počiniti samoubojstvo na Badnjak, Georgea Baileya posjeti anđeo koji ga provede kroz njegov život i pokaže mu kako bi bilo da nikad nije postojao. To je doista divan podsjetnik na to da je naša uloga ovdje na Zemlji važna i da na druge utječemo na načine kojih nikad nećemo u potpunosti biti svjesni.

7. Božićna priča

„Kada bi bilo po mome, svaki idiot koji okolo hoda s božićnim čestitkama na usnama trebao bi biti skuhan zajedno sa svojim božićnim pudingom i pokopan s kolcem božikovine probodenim kroz srce.“

Postoji jako puno adaptacija klasične novele Charlesa Dickensa, ali mnogi smatraju da je verzija iz 1938. najbolja. Zabavna alternativa je Muppetova Božićna priča, koja je iznenađujuće vjerna knjizi. Božićna priča pripovijeda priču o starom škrcu kojeg nije briga za ljude oko sebe. Jedne zastrašujuće noći, na Badnjak, posjećuju ga tri duha i pokazuju mu njegove greške i krajnju cijenu koju će za njih platiti ako se ne promijeni. Klasična priča nas podsjeća na važnost pravog značenja Božića i čuda otkupljenja.

8. Polar Express

„Vidjeti znači vjerovati, ali ponekad su najstvarnije one stvari koje ne možeš vidjeti.“

The Polar Express je film koji očarava ne samo djecu već i odrasle. Radnja se vrti oko dječaka koji sumnja u postojanje Djeda Božićnjaka. Na Badnjak Polar Express staje kraj njegove kuće i on kreće na putovanje koje nikad neće zaboraviti. Od ove animirane avanture, koja vodi na Sjeverni pol, može se puno toga naučiti.

9. Daj mi sebe

„Nemoj zeznuti najbolju stvar u svom životu samo zato što si malo nesiguran u to tko si.“

Jack Campbell, koji je imao uspješnu karijeru i živio užurbanim životom na Wall Streetu, jedno se jutro neočekivano budi uz ženu i obitelj. Prepoznaje da je njegova nekadašnja ljubav s fakulteta sada njegova žena, ali ne zna što se dogodilo s njegovom unosnom karijerom i životom na visokoj nozi. Novi Jack je obiteljski čovjek koji mijenja pelene, sudjeluje u kuglačkim ligama i strastveno voli svoju ženu. Roditelji će posebno cijeniti komični aspekt ovog filma. Jack je dobio priliku vidjeti kakav bi njegov život bio da je umjesto karijere odabrao ljubav i ponovno će biti primoran donijeti tu odluku. Ova nas prekrasna priča podsjeća na to što bismo u životu trebali najviše cijeniti. 

10. Yellow Day

Film se fokusira na teme čuda, vrline i otkrivanja remek-djela koje je Bog stvorio u svakom od nas. Namijenjen djeci i obiteljima, Yellow Day je dijelom animirana, dijelom „live-action“ priča koja je inspirirana istinitim pričama zajednice koja pomaže potrebitima. Pokazuje kako fizička invalidnost, bolest i slomljenost ne mogu sakriti svjetlo i radost koje Bog stavlja u svakog od nas. Ovog Božića odaberite film koji angažira publiku i potiče konstruktivne razgovore s vašom djecom.

11. Believe

„Molitve nisu uvijek uslišane onako kako bi ti htio, ali su uvijek uslišane.“

„Gradić Grundy u Virginiji godinama se oslanjao na obitelj Payton u priređivanju vrhunca godine – godišnje božićne parade. Kada Matthew Payton (Ryan O’Quinn) naslijedi obiteljski posao, odgovornost u organiziranju parade pada i na njegova ramena. I dok financijske teškoće navaljuju na grad, Matthew se nalazi u problemima. Posao mu opada i radnici započinju štrajk, a on mora odlučiti hoće li prodati obiteljski posao i otkazati paradu ili će probati izdržati sve poteškoće unatoč tome što njegova popularnost u zajednici ubrzano opada. Nizom slučajnih događaja, Matthew upoznaje Clarencea, dječaka koji vjeruje u čuda, i njegovu majku Sharon. Njegovi novi prijatelji na Matthewov život utječu na posve neočekivan način i nauče ga vjerovati i dati vjeri priliku. 

12. Na kraju, jedan samo za zabavu – Vilenjak

„Razmišljao sam da bismo možda mogli napraviti kućicu od medenjaka, jesti tijesto za kekse, ići na klizanje i možda se čak držati za ruke.“

Buddy je božićni vilenjak koji živi i radi u radionici Djeda Božićnjaka, na Sjevernom polu. Jedne godine otkrije da je njegov pravi otac čovjek koji živi u New Yorku. Odlazi na put da ga posjeti ali, na svoje veliko razočaranje, otkrije da njegov otac uopće nije zainteresiran za Božić. Buddyjevi pokušaji da donese duh Božića svima oko sebe uzrokuju mnoge urnebesne situacije. Ovo je izvrstan, zabavan i bezazlen film za cijelu obitelj. 

Nadamo se da ćete pronaći trenutak da napravite toplu čokoladu i kokice te se opustite uživajući uz jedan od ovih predivnih filmova ovaj Božić.

Izvor: Catholic LinkPrijevod: Dubravka Sertić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.