Christian Bale

Glasovita zvijezda Batmana Christian Bale puni novinske stupce nakon što je putovao devet sati iz Beijinga kako bi posjetio protivnika prisilnog pobačaja, slijepog Chena Guangchenga.

Prema izvješću CNN-a, glumac nikada nije dobio priliku za to budući da su ga kineski državni dužnosnici na nasilan način udaljili iz Chenova sela.

”Ono što sam uistinu htio učiniti je rukovati se s čovjekom, zahvaliti mu se i reći kolika je inspiracija”, izjavio je.

Bale je bio u Beijingu na premijeri filma ”Cvijeće rata”, drami o Nankinškom masakru iz 1937. godine. O svom pokušaju posjeta Kini, Bale je izjavio: ”Nisam hrabar u ovoj situaciji. Takve su samo bile okolnosti, ne mogu to gledati na drugačiji način”.

Prema izjavi Reggie Littlejohn, predsjednici Ženskih prava bez granica, Christian Bale je heroj.

”On glumi u jednom od najskupljih filmova ikad napravljenih u Kini, za koji se Kina nada da će osvojiti Oscara. Unatoč tome, on ima hrabrosti ustati protiv službene nepravde i uvelike je povećao popularnost Chenova slučaja.”

Littlejohn je suprotstavila Baleove postupke s onima producentske kuće Relativity media. ”Christian Bale je iskoristio svoju zvjezdanu slavu kako bi rasvijetlio nepravedno tretiranje Chena Guangchenga”, rekla je. ” Nasuprot tome, Relativity media snimio je u Linyi film ”21 i više” u kojem Chen čami zarobljen u kućnom pritvoru. Nisu učinili ništa kako bi pomogli Chenu. Nadam se da će filmofili putem kino blagajni pokazati svoju zabrinutost za Chena Guangchenga. Potičemo ljude da pogledaju ”Cvijeće rata” i bojkotiraju ”21 i više”.

Christian Bale nije jedini koji je usmjerio pažnju na Chena Guangchenga. Državna tajnica Hillary Clinton i američki veleposlanik u Kini Gary Locke nedavno su govorili u njegovo ime. ”Pozivamo veleposlanika Lockea da posjeti Chena Guangchenga”, izjavila je LIttlejohn.

Aktivnost kineskih građana koji posjećuju Chena unatoč riziku od premlaćivanja i pritvora, te kineskih i međunarodnih kampanja ”Sunglasses”,  također su podigli popularnost Chenova slučaja. Ove kampanje se mogu naći ovdje  i ovdje.

Chen Guangcheng  je javno osudio plansku sterilizaciju i prisilni pobačaj u Linyi 2005. godine. Četiri godine i tri mjeseca je proveo u zatvoru gdje je mučen te mu je uskraćena medicinska pomoć. Nakon puštanja u lošem fizičkom stanju je smješten u strogi kućni pritvor.

Pogledajte 3-minutni video Sloboda za Chena:

Potpišite peticiju za oslobođenje Chena ovdje.

I.V. | Bitno.net