Film

U hrvatskom marijanskom svetištu na Trsatu u Rijeci od 7. do 9. lipnja održat će se 3. festival hrvatskih vjerskih filmova u organizaciji Istra filma i Franjevačkog samostana Trsat. Ovaj specijalizirani filmski festival na jednom mjestu izlaže godišnju produkciju vjerskih filmova snimljenih u Hrvatskoj i dijaspori.

Ove godine u tri festivalska dana bit će prikazano 12 uglavnom dokumentarnih filmova, od kojih jedan dolazi iz susjedne BiH. Festival se otvara u četvrtak u 21 sat prikazivanjem filma ”Međugorje – evo ti Majke” poznate HTV-ove novinarke Ljiljane Bunjevac-Filipović, nakon kojeg će uslijediti film Jakova Sedlara ”Nije moja duša prazna” o susretu vlč. Zlatka Sudca s braniteljima koji su pokušali samoubojstvo.

”Filmovi koje prikazujemo govore više o vjeri koja živi u nama, nego u samostanima i crkvama, o vjeri koju živi običan čovjek u svakodnevnom životu”, istaknuo je direktor festivala Bernardin Modrić posebno tu izdvojivši film ”Susret za oprost” o hrvatskom vojniku, povratniku iz misije u Afganistanu, koji je teško stradao u prometnoj nesreći u Zagrebu i potom oprostio vozačici, inače sveučilišnoj profesorici, koja je nesreću skrivila.

Zadnjeg dana festivala održat će se okrugli stol na temu ”Audiovizualni mediji i nova evangelizacija crkve”, a navečer je dodjela nagrada. (Laudato/bitno.net)