Lk 1, 46-56

Kako moliti? Od koga naučiti? Možda od Marije. Ona je molila jednostavno i duboko, otvorena srca i glasno. Njezinu molitvu Crkva moli svaku večer. Dan završava njezinim riječima: Magnificat, Veliča. Crkva ponavlja Marijinu molitvu i uči od nje.

U Marijinoj je molitvi Bog velik. Marija se susrela s Elizabetom, ali je okrenuta prema Bogu i njezina duša raste dok moli. Što je Bog veći to je ljudska duša šira. Što ljudska duša više veliča Boga to sama više raste. Naše molitve pokazuju kakva nam je duša. I ne samo to. Naše molitve djeluju na našu dušu. Oblikuju ju je istim riječima kojima ona veliča Svevišnjega.

Marija moli u trenutku pune svijesti što joj je Bog učinio. Upravo ju je pozdravila rodica Elizabeta u kojoj je zaigralo čedo. Prepoznala je Marijino povjerenje u Gospodina. Marija klikće od radosti i umjesto pozdrava Elizabeti pušta da joj se srce uzdigne Bogu. On je izvor života.

Marijin je pogled čist. Za razliku od Adama koji se pobojao Gospodina i skrio u vrtu, Marija nije u strahu. Naprotiv! Opaža veličinu Stvoriteljevu. Za razliku od Sare koja se smijala u nevjerici da bi mogla u svojoj starosti dobiti dijete, Marija je povjerovala. Začela je u istom trenu kada je pristala na Božju volju. Za razliku od mnogih nas kojima se Bog čini daleko i nedostupno, Marija vidi njegovu veličinu. Za razliku od mnogih koji umanjuju Božju mudrost u stvorenjima, Marija vidi njegovo čudesno djelovanje u našoj povijesti.

Kako moliti, a da molitvom naš duh raste? Isus koga Marija nosi u utrobi u trenutku dok moli svoj Veliča kasnije će svoje poučavati da Boga gledaju kao velikoga, bogatog i širokogrudnoga gospodara. On je svoje imanje razdijelio i otišao. Tko otvori oči i otkrije da je i njemu Bog učinio velika djela, razumjet će Marijinu molitvu i Isusovu usporedbu.

Kako se to može dogoditi? Možda je post dobar put. U vrijeme posta gledati u Mariju i tražiti kako poput nje organizirati svoj život. Posteći pustiti Bogu da mi se približi. Umjesto hrane tražiti u svojoj blizini nekoga tko ima slično iskustvo s Božjim milosrđem. Dati se na put. Post i hodanje idu zajedno. Odvojiti dovoljno vremena za razgovor o Božjem djelovanju s nekim tko razumije dubinu ljudske duše i sluti Božju veličinu. Odvažiti se moliti iz punine srca. Ne bojati se svjedočiti što Bog čini u mojemu životu.

Bog je veći od naših molitava, ali kada Boga veličamo svojim molitvama on čini da naša duša raste u visinu, širinu i dubinu. Tko to još ne vidi na sebi, može to opaziti na Mariji. I može učiti od nje.