Gost posljednje epizode Bitno.net-ova podcasta bio je don Antun Šuljić, a središnja tema razgovora bilo je stanje u Crkvi danas te relevantnost crkvenog glasa u društvu.

Govoreći o problemima unutar Crkve, vlč. Šuljić je kao jedan od gorućih problema naveo „pretjeranu birokratizaciju naših ustanova i odnosa, a premalo otvaranje prostora dijalogu na institucionalnoj i vaninstitucionalnoj razini“.

“Mi smo preklerikalizirana Crkva. Naše crkveno javno mnijenje je takvo da su laici još klerikalniji nego neki klerici. To je za mene moj grijeh, grijeh klerika, pa i biskupa da nismo znali otvoriti prostor za dijalog”, rekao je Šuljić. “Dojam je da smo napravili jako puno vijeća i ureda, a sve to usiljeno funkcionira”, dodao je.

Istaknuo je mišljenje kako se „hijerarhijski dio Crkve institucionalizirao i zatvorio u svoj mali svijet“ u kojem nema potrebe za traženjem „sugovornika u vanjskom svijetu”.

“Čini se da je previše onih koji bi trebali biti učitelji u narodu, koji su zadovoljni sa svojim malim sinekurama, zadovoljni svojim napredovanjem na fakultetima ili gdje već jesu, da se dobije neki monsinjorat i neki pojas i tu mi zadovoljavamo svoju crkvenost. To je premalo, to je ništa”, rekao je don Anton Šuljić.

Posebno je naglasio potrebu za snažnijim upozoravanjem na goruće pitanje loše demografske slike. “Ono što generalno zamjeram nama i našem episkopatu je što mi izumiremo, a nitko ne vrišti. A trebalo bi svaki dan vrištati: ‘Izumiremo, napravite nešto!'”, kazao je.

Crkva bi trebala “prozivati od predsjednika Vlade do ministara, sve redom jer kad izumireš nema ti druge nego da vrištiš i pozivaš na djelovanje”. “Uvijek se nešto može učiniti, ali mi šutimo. Valjda nam je dobro tako, a onog časa kad nam je dobro, to nam je kraj, više nismo proroci i nismo u svojem poslanju”, smatra vlč. Šuljić.

Govoreći o ulozi crkvenih medija, don Anton je kao najveći problem istaknuo „manjak samokritičnosti“. Kazao je kako smo „kritični prema svima i svakome, osobito ako dolaze iz političkog tabora, osobito lijevog“, dok o „ozbiljnim unutarcrkvenim problemima i nedostacima ne pričamo dovoljno”. “Takvi nismo onda zanimljivi ni društvu“, istaknuo je.

S pozitivne strane, vlč. Šuljić je kazao kako se proteklih godina „na planu župnog pastorala dosta toga pomaknulo“, dok je osobito vidljiv pomak na planu Caritasa. „To je sada jedna vrlo respektabilna ustanova Katoličke Crkve po kojoj Crkva možda može biti i najprepoznatljivija”, rekao je.

Don Anton je pohvalio ustanovljenje Tiskovnog ureda HBK, Hrvatskog katoličkog radija, kao i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, ali dodao da se „izgubilo žara u pastoralnim i drugim aktivnostima“.

“Čini mi se da kršćanstvo postaje sve više intimističko, nemam ništa protiv intimističkoga, ali kao kršćani smo pozvani angažirati se, naša vjera mora biti angažman za društvo preuzimanjem svojeg dijela odgovornosti za rast društva”, zaključio je Šuljić.