Podcast portala Bitno.net “Na Areopagu” ide dalje.

U drugoj epizodi podcasta razgovaramo o svećeničkom celibatu.

Tema o kojoj se unutar Crkve raspravlja već dulje vrijeme, ali u nekoliko zadnjih mjeseci još intenzivnije zbog Sinode o Amazoniji koja je pozvala Papu da promisli o dopuštanju svećeničkog ređenja oženjenih muškaraca u pojedinim dijelovima Amazonije koji su zbog manjka svećenika i teške dostupnosti bez euharistije. Hoće li papa Franjo prihvatiti taj prijedlog, doznat ćemo nakon objavljivanja apostolske pobudnice.

Neki ovaj mogući potez, koji bi nakon stoljeća i stoljeća dopustio ređenje oženjenih u Katoličkoj Crkvi latinskog obreda, doživljavaju kao štetan, da ne kažemo opasan iskorak koji će promijeniti prirodu i smisao sakramenta svećenstva. Drugi, pak, naglašavaju kako u Crkvama istočnoga obreda već postoje oženjeni svećenici te kako ova odluka o viri probati, ređenju oženjenih muškaraca u tome smislu nije ništa novo, a još manje nešto prevratnički intonirano.

Ono čemu je cijela ova situacija poslužila jest obnavljanje rasprave o celibatu i poimanju njegove duhovne uloge u životu Crkve.

Je li činjenica da celibat ne spada u područje vjerske istine nego crkvene discipline znači da njegovo potencijalno ukidanje neće donijeti ništa novoga u shvaćanju i, još važnije, življenju svećenstva? Ako to nije istina i ako će svećenstvo biti promijenjeno, što je to onda u celibatu što donosi takvu određujuću dimenziju? Ima li rasprava o celibatu i neku dublju teološko-doktrinalnu pozadinu koja zapravo otkriva neke temeljite razlike u raznim shvaćanjima mjesta gdje se putujuća Crkva sada nalazi?

Na ova pitanja pokušat će odgovoriti vlč. Borna Puškarić, predstojnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, Dan Đaković, filozof i doktorand na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, te Trpimir Vedriš, docent na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i gostujući nastavnik na Sveučilištu u Dubrovniku.

Voditelj je Goran Andrijanić.

Goran Andrijanić | Bitno.net