Ivan Pavao II. i Ivan XXIII. uskoro će biti sveti

Papa Franjo primio je danas u audijenciju prefekta Kongregacije za kauze svetaca kardinala Angela Amata i odobrio Dekret o priznanju drugoga čuda koje se dogodilo zahvaljujući zagovoru pape Wojtyle, a otvorio je put i kanonizaciji pape Roncallija i bez drugoga čuda. Papa je naime odobrio pozitivno mišljenje Izvanredne sjednice otaca kardinala i biskupa s obzirom na kanonizaciju blaženoga Ivana XXIII., te je sazvao Konzistorij koji će se baviti kanonizacijom blaženoga Ivana Pavla II.

Ovu donekle nuobičajenu odluku p. Federico Lombardi objasnio je Papinom željom da, unatoč nepostojanju drugoga čuda, bude priznata svetost koncilskoga pape. On je naglasio da je kanonizacija valjana i bez drugoga čuda, budući da već postoji jedno priznato čudo koje je dovelo do beatifikacije. Spomenuo je i raspravu među teolozima i stručnjacima s obzirom na potrebu dvaju različitih čuda za beatifikaciju i kanonizaciju, te dodao da Sveti otac ima vlast dati dispenzu te omogućiti kanonizaciju bez drugoga čuda.

Premda nisu spomenuti konkretni datumi sazivanja Konzistorija niti kanonizacija, p. Lombardi, kako prenosi Radio Vatikan, nije odbacio mogućnost da se oba slavlja dogode istodobno, te je izrazio svoje mišljenje da bi se to moglo dogoditi do kraja godine.

Sazivatelj Drugoga vatikanskog koncila papa Ivan XXIII. (1958-63.) blaženim je proglašen godine 2000. a Ivan Pavao II. godine 2011. U poljskim crkvenim krugovima nagađa se o dva moguća termina kanonizacije poljskoga Pape: 20. listopada, što bi bio datum blizak 35. obljetnici izbora kardinala Karola Wojtyle za papu (16. listopada 1978.) ili o svetovini Bezgrešnog začeća 8. prosinca. (ika/bitno.net)