Bili su samo jedno srce i jedna duša, zahvaljujući Duhu po kojemu su ponovno rođeni za novi život. To što je u samim početcima Crkve bila prva kršćanska zajednica neprolazni je uzor za današnju kršćansku zajednicu. Papa je Franjo to snažno istaknuo polazeći od odlomka iz Evanđelja koji opisuje razgovor Isusa i Nikodema, koji nije odmah shvatio kako se čovjek može „nanovo roditi“. Nanovo znači od Duha Svetoga, – ponovio je Papa – to je novi život koji smo primili u Krštenju. Međutim, – dodao je Sveti Otac – život je to koji se ima razviti, ne dođe automatski. Imamo učiniti sve kako bi se život razvio u ‘novi život’. To je težak put koji u početku ovisi o Duhu, i ujedno o sposobnosti svakoga da se otvori njegovu dahu.

A to je upravo ono što se dogodilo prvim kršćanima. Imali su „novi život“ koji se očitovao živeći jednim srcem i jednom dušom. Imali su – primijetio je Papa – jedinstvo, jednodušnost, slogu osjećaja u uzajamnoj ljubavi… To je protega koju danas valja ponovno otkriti: primjerice – napomenuo je Sveti Otac – vidik blagosti u zajednici, koja je pomalo zaboravljena krjepost. Blagost ima mnogo neprijatelja – istaknuo je Papa – a prvi je brbljanje.

Kada se odluči brbljati, naklapati o drugima, udariti riječima po nekomu, – što su svakodnevne stvari koje se događaju svima, pa i meni – rekao je Papa – to su kušnje zloga koji ne želi da Duh dođe do nas i dade kršćanskim zajednicama taj mir, tu blagost. Uvijek postoje takve borbe: u župi, u obitelji, u gradskoj četvrti, među prijateljima. A to nije novi život, jer kada Duh dođe i učini da se ponovno rodimo u novi život, čini nas blagima, milosrdnima – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je tako, poput učitelja vjere i života, podsjetio na ispravno ponašanje jednoga kršćanina. Prvo, „nikoga ne valja suditi“ jer jedini je Sudac Gospodin. Potom, „šutjeti“, a ako se nešto mora reći, to valja reći onima kojih se to tiče i koji mogu nešto učiniti u toj stvari, a ne cijeloj četvrti. Ako, uz milost Duha uspijemo ne brbljati nikada, bit će veliki korak naprijed, i svima će učiniti dobro – rekao je na kraju papa Franjo. (rv/bitno.net)