Lihtenštajnski princ protiv pobačaja

Princ Alojz od Lihtenštajna, nasljednik kraljevske dinastije male europske kneževine, koji se prošle godine otvoreno suprotstavio liberalizaciji zakona koji ograničavaju abortus u toj državi, najavio je kako će odstupiti sa svojih državničkih dužnosti ako mu vlada ograniči njegovo pravo na veto zakona s kojima se ne slaže.

Princ

Politička kriza koja potresa kneževinu nastala je nakon što je princ Alojz prošle godine istupio protiv zakona predloženog u parlamentu većinski katoličke države po kojemu bi abortus trebao biti dopušten u prvih 12 tjedana trudnoće u slučajevima malformacije djeteta. Sam zakon nije prošao niti u parlamentu, ali je ipak njegovo usvajanje dano na referendum, pri čemu je princ Alojz zaprijetio da će iskoristiti svoje ustavom zajamčeno pravo i uložiti veto na njega čak i ako “prođe” na referendumu. U to je vrijeme princ govorio kako svojom najavom veta jednostavno želi poručiti da “abortus nije prihvatljivo rješenje za neželjenu trudnoću”. U rujnu prošle godine referendum je održan i 52 posto građana glasalo je protiv prijedloga ozakonjenja abortusa, a jedan dio nevladine scene koji “gura” ovakva zakonska rješenja procijenio je kako je glavni razlog njihovom neuspjehu angažman princa koji je u skladu sa svojim katoličkim i životnim uvjerenjima istupio protiv zakona.

Zbog toga je u kneževini pokrenuta akcija građanske inicijative u sklopu koje je najavljeno kako će zatražiti referendum o ograničavanju političkih ovlasti princa i oduzimanju njegova prava na veto određenih zakona. U zemlji s otprilike 36.000 stanovnika potrebno je 1.500 potpisa za raspisivanje referenduma, koje je građanska inicijativa već prikupila i predala parlamentu. Očekuje se da će referendum biti uskoro raspisan.

Biraš život? Klikni like i pridruži nam se:

U međuvremenu se princ Alojz obratio javnosti i rekao kako je kraljevska obitelj spremna potpuno se povući iz političkog života ako joj se oduzme pravo veta. U govoru pred parlamentom princ je rekao kako kraljevska obitelj ima svoju viziju o tome u kojem smjeru se Lihtenštajn treba kretati, ali ako joj se oduzmu potrebna politička sredstva za ostvarivanje te vizije, dakle mogućnost ulaganja veta na zakone s kojima se ne slaže, onda ne želi preuzimati političku odgovornost za sve što se događa i spremna je na povlačenje.

Slučaj princa koji je sa svojim pro-life stajalištima došao u konflikt s liberalnim dijelom establišmenta u kneževini zanimljivo je komentirala britanska katolička novinarka Francis Phillips. U kolumni u Catholic Heraldu Phillips je napisala: „Princ Alojz može biti uzor za političke vođe jer ne dopušta da politikantstvo nadjača njegova vjerska uvjerenja, za razliku od nekih navodno katoličkih političara na visokim položajima u SAD-u”.

G.A.| Bitno.netBitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare