11415550_1625412541065065_3376669522025873801_o

Već nekoliko godina iz raznih smjerova, inspirirana sličnim događanjima iz Europe, navirala je ideja o pokretanju hodočasničkih putova diljem naše Hrvatske. Sva sabrana iskustva saželi smo u jednu ideju, koju vam ovdje predstavljamo. K realizaciji projekta dodatno nas požuruju zbivanja oko hrvatskih branitelja, vrijednosti proizišlih iz Domovinskog rata. Ona su nas ohrabrila da ovaj hodočasnički put nazovemo zavjetnim, za Domovinu.

Smisao hodočašća

Hrvatski hodočasnički put utirali bi i vodili veterani Domovinskog rata u suradnji sa studentima i ostalim mladima diljem Hrvatske. Tako bi na tom putu predaja važnosti i svetosti Domovinskog rata mladima osvješćivala svetosti Domovine koju imamo.

Hrvatska je oduvijek poznata po svojoj vjernosti Katoličkoj Crkvi i po pobožnosti prema Djevici Mariji kojoj je podigao brojna svetišta diljem Domovine. Potreba za ovakvim djelom osobito se nadovezuje na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja i Hrvatskog naroda, i Djevice Marije, dok smo molili krunicu i nosili je oko vrata; i kojoj uvijek dugujemo zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu.

Vjerujemo da bi brojni štovatelji pobožnosti prema Djevici Mariji ovaj hodočasnički put, i svoja hodočašćenja tim putem, prepoznali kao stalni zavjet Hrvatskih vjernika koji su i tako svoje brojne zavjete oduvijek činili i ispunjali u pojedinim svetištima. U ovako objedinjenom zavjetnom hodočašću, izricali bi zahvalnost i molili za slobodu, dostojanstvo, vjernost, i napredak našega naroda.

Opis rute

Hodočasnička ruta kretala bi od našeg najistočnijeg svetišta sjeverne Hrvatske; iz Aljmaša, a završavala bi se u Međugorju. Cilj je na tom putu spojiti što veći broj važnijih svetišta, preko Zagreba, Rijeke, i Dalmacijom do posljednjeg odredišta u biskupiju Dubrovačkoj. Prema prvim skicama, ruta hodočasničkog puta sastojala bi se od 18 svetišta kroz Hrvatsku, s prolaskom i kroz Bosnu i Hercegovinu.
Svaku etapu prelazi druga skupina hodočasnika, i prolazi unaprijed određenu rutu puta.
Hodočašće kreće 21. lipnja iz Gunje, preko Šumanovaca, Vrbanje, Nijemaca, Lovasa i prva dionica završava u Aljmašu.

Ostale dionice puta su:
28. lipnja – 5. srpnja – ALJMAŠ – POŽEGA
5. srpnja – 12. srpnja – POŽEGA – KRIŽEVCI
12. srpnja – 19. srpnja – KRIŽEVCI – KRAŠIĆ
19. srpnja – 26. srpnja – KRAŠIĆ – TRSAT
26. srpnja – 2. kolovoza – TRSAT – GOSPIĆ
2. kolovoza – 5. kolovoza – GOSPIĆ – KNIN
30. srpnja – 5. kolovoza – ZADAR – KNIN (istovremeno s prethodnom)
9. kolovoza – 16. kolovoza – KNIN – SOLIN
16. kolovoza – 23. kolovoza – SOLIN – VEPRIC
23. kolovoza – 30. kolovoza – VEPRIC – DUBROVNIK

Predviđamo kako će ovoj glavnoj ruti matici, biti pridruživane i brojne pokrajne rute koje će se s njom spajati u najbližim svetištima, i nadamo se kako će ona premrežiti cijelu Hrvatsku.

Predloženi hodočasnički put, odnosno njegov glavno tok, bio bi dug oko 1300 km.
Pozivamo sve udruge branitelja i zajednice mladih da se organizirano priključe.

Sve kontakt podatke mogu nam ostaviti u inbox, na facebook stranici:

Marijanski zavjet za Domovinu

Bitno.net