Chris Christie, guverner savezne američke države New Jersey, poručio je matičarima (county clerks) u svojoj državi da moraju izdavati dozvole za gay parove koji se žele ‘vjenčati’, bez obzira imaju li vjerska uvjerenja koja se tome protive ili ne.

Christie, koji se inače deklarira kao katolik, bio je prilično oštar:

“Uzeli ste taj posao i dali prisegu. Pogledajte tu prisegu još jednom. U njoj nema ničega zbog čega možete izbjeći taj posao. Ako ste u državnoj upravi – moraš raditi svoj posao, slažeš li se sa zakonom ili ne”.

Podsjetimo, američki Vrhovni sud nedavno je donio odluku kojom se sve američke savezne države obvezuju da istospolnim parovima omoguće ‘brak’. Ta je odluka dovela u neugodnu situaciju sve one vjernike različitih religija koje brak definiraju kao zajednicu muškarca i žene i koji rade u državnoj upravi i izdaju dozvole za brak građanima.

Već smo pisali o Lindi Barnett iz oblasti Grenada u saveznoj državi Mississippi koja je dala otkaz jer nije željela vjenčavati homoseksualce (vidi OVDJE). U međuvremenu je objavljeno i kako su svi zaposlenici jednog matičnog ureda u Tennesseeju dali otkaz iz potpuno istih razloga.

Christie je sada praktički poručio svojim zaposlenicima u oblasnim upravama da mogu napraviti istu stvar ako imaju problem s odlukom Vrhovnog suda.

Guverner New Jerseyja jedan je od stranačkih kandidata za nominaciju Republikanske stranke na predsjedničkim izborima iduće godine. Deklarira se kao katolik, ali već je ranije dovodio u pitanje crkveno učenje o homoseksualnosti, te izjavio kako smatra da njezino prakticiranje nije grijeh.

On je osporio svojim zaposlenicima pravo na prigovor savjesti, ali Bobby Jindal, guverner Louisiane i još jedan kandidat za republikansku nominaciju, državnim je činovnicima u svojoj državi priznao to pravo i potpisao dokument kojim im se dopušta da odbiju ‘vjenčavati’ istospolne parove. Kakva će biti budućnost njegova dekreta, tek ćemo vidjeti, jer i sam Jindal priznaje kako je njegovo dopuštenje tek privremeno, te će odluka Vrhovnog suda morati biti uskoro provedena. Drugim riječima, američki kršćani koji drže do svoje vjere mogu zaboraviti na posao državnih matičara u budućnosti.

Goran Andrijanić | Bitno.net