Knjige čovjek gleda preko zida

Odlična vijest za sve mlade koji žele dobro iskoristiti vrijeme i ozbiljno se pripremiti za život i karijeru: u Splitu se pokreće čitateljski klub za mlade nazvan Biblio-akademija, koji će jednom mjesečno okupljati sve one koji žele čitanjem kvalitetnih probranih knjiga i s time povezanim zajedničkim druženjem pridonijeti cjelovitom razvoju svoje osobnosti, bilo da se radi o studentima ili onima koji su već završili studij.

Biblio-akademija je projekt Centra za cjeloviti razvoj (neprofitne udruge koja je pokrenula i portal Bitno.net), a odvijat će se uz potporu Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Uvodni susret je u ponedjeljak, 3. studenoga u 20.30 sati, u prostorima Studentskog doma Kampus u Splitu, u dvorani Ureda za pastoral mladih, a u tom terminu (svakog prvoga ponedjeljka u mjesecu u 20.30) bit će i daljnji susreti.

Voditelj projekta je mr. sc. Petar Balta, jedan od osnivača i glavni urednik Verbuma, a planirane knjige za čitanje i razgovor uključivat će knjige različitih izdavača i autora s područja književnosti, duhovnosti, publicistike itd., a sve s ciljem stjecanja cjelovite formacije.

Ovakav program pokazao se potrebnim jer sveučilišna izobrazba danas uglavnom daje stručna i specijalistička znanja, dok suvremeni životni, profesionalni i moralni izazovi zahtijevaju osobe cjelovite formacije što uključuje i intelektualnu i duhovnu i praktičnu životnu dimenziju. Čitajući i zajedno raspravljajući o posebno odabranim knjigama različite tematike sudionici će imati priliku steći spoznaje i iskustva koja će im upotpuniti izobrazbu i pripomoći razvoju osobnosti. Od sudionika se traži samo da pročitaju jednu knjigu mjesečno (u prosjeku to je cca 15 minuta čitanja dnevno) i da sudjeluju na zajedničkom susretu prvoga ponedjeljka u mjesecu. Na svakom susretu bit će izložen i uvod u knjigu koja se čita idući mjesec te kratko izlaganje na praktične teme vezane uz čitanje općenito, razvoj osobnosti, te intelektualni život i studiranje. S takvim posebno odabranim konceptom Biblio-akademija će svojim sudionicama ponuditi dobar spoj intelektualnih temelja i praktičnih životnih vještina koje će im biti od koristi bez obzira na buduće zvanje i daljnji životni put.

Na uvodnom susretu u ponedjeljak, 3. studenoga moći će se saznati:
– zašto se pridružiti Biblio-akademiji i što me tu očekuje?
– što će se čitati i zašto baš taj odabir knjiga?
– zašto (i kako) uopće čitati knjige i na koji način to može pridonijeti cjelovitom razvoju osobnosti?

Ako se želiš izdignuti iznad sivog prosjeka, ako želiš postati i biti dio „kreativne manjine“ (papa Benedikt XVI.), pozivamo te da dođeš u ponedjeljak, 3. studenoga u 20.30 sati u splitski studentski dom Kampus (pokraj Ekonomskog fakulteta) na uvodni susret, da se upoznaš s Biblio-akademijom i procijeniš može li ti koristiti.

Sudjelovanje u Biblio-akademiji je besplatno, a zbog naravi projekta broj sudionika bit će ograničen. Oni koji se odluče priključiti mogu se već sada prijaviti popunjavanjem obrasca na linku: http://goo.gl/forms/8Yvj9j7iZr

Biblio-akademija