Škapular i moći spadaju u tzv. sakramentale, odnosno blagoslovine. To su, po definiciji Drugoga vatikanskog sabora, znakovi nalik sakramentima, kojima se označuju i na molbu Crkve postižu učinci, naročito duhovni (SC 60). Škapular je zapravo dio odjeće kod raznih redovničkih zajednica koji se nosi iznad redovničkog odijela, a čine ga dvije trake koje se povezane ramenicama spuštaju niz prsa i leđa do nogu. Škapular je za obične vjernike veoma skraćen i umanjen oblik velikoga redovničkog škapulara. To su dva komadića platna povezana s dvije uske vrpce kako bi se mogli nositi preko prsa i leđa ili oko vrata. Među najpoznatije i najraširenije spada smeđi karmelski škapular. Bit i sadržaj karmelskoga škapulara posveta je Mariji, tj. određen način potpune predaje Majci Božjoj. To je povjeravanje njezinu majčinstvu, skrbi i okrilju da nas ona vodi Kristu prema načelu i iskustvu Crkve: Per Mariam ad Jesum – Po Mariji k Isusu. Tko slijedi Krista po primjeru Marijinu i pod njezinom zaštitom, osjetit će da ga Marijina ljubav i briga prate u svim životnim prigodama pa i nakon smrti. To je smisao Gospina obećanja, koje je prema predaji dala sv. Šimunu Stocku 16. srpnja 1251.: Tko u tom haljetku umre, ne će trpjeti vječnoga ognja. To je znak spasenja, obrana u pogibeljima, zalog mira i vječnoga saveza sa mnom.

Moći su pučki naziv za blagoslovinu Agnus Dei (latinski: Jaganjac Božji). Nalikuje maloj knjižici, presvučenoj tkaninom, koja na jednoj strani ima komadić blagoslovljenoga voska, a na drugoj je sličica Isusa, Marije, anđela ili nekoga sveca. Posvećeni vosak (koji se po tradiciji vjernicima dijelio od uskrsne svijeće, a sadržavao je i mirisni balzam) znak je Kristova i našega pomazanja Duhom Svetim te nam doziva u pamet da i mi moramo biti Kristov miomiris u svijetu. Agnus Dei može se nositi uza se, u torbici, džepu, automobilu ili pak držati u kući na doličnom mjestu.

Blagoslovine, kao i svi posvećeni predmeti, nisu nekakve pokršćanjene amajlije ili amuleti. Oni svoju moć, snagu i djelotvornost primaju po zagovoru molitve svete Crkve te ovise o osobnom stavu, nakani i unutarnjem raspoloženju nositelja.

don Anđelko Kaćunko

Preuzeto iz knjige “Vjera u pitanjima”Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.