“Mladići se onda dokazuju (ili ne, što je još gore), a djevojke trguju; a zapravo i jedna i druga stvarnost posljedica su grijeha. Posljedice su kao takve teške i mogu biti mjesto za duboku potragu, a nakon toga i za odnos s Bogom, mogu postati nadom u otkupljenje”, poručio je pater Tomislav Rukavina

Tomislav Rukavina, 3d formacija

Foto: Saša Ćetković

Pater Rukavina je duhovnik  SKAC-a više od pola godine. Zamijenio je patera Ivana Iku Mandurića, jednog od najaktivnijih pastoralnih djelatnika u Hrvatskoj. I prije ove uloge je bio prisutan u SKAC-u. Mladi su ga svakoga petka mogli vidjeti na Misi mladih, ispovijedati se kod njega, držao je duhovne vježbe, sudjelovao na Modravama i vodio kamp na Kupresu. Stanovita Excel-tablica, u koju se mladi upisuju za termin razgovora s ovim isusovcem, redovito je bila unaprijed popunjena. Početak nove akademske godine mladim ljudima donosi novu priliku da se priključe u aktivnosti nekog od SKAC-a u Zagrebu, Osijeku i Splitu.

– Što vidite kao ključnu potrebu današnjeg mladića, a što djevojke?

Ključna je potreba kod mladića unutarnja sigurnost, a kod djevojaka iskustvo vlastite vrijednosti. Mladići se onda dokazuju (ili ne, što je još gore), a djevojke trguju; a zapravo i jedna i druga stvarnost posljedica su grijeha. Posljedice su kao takve teške i mogu biti mjesto za duboku potragu, a nakon toga i za odnos s Bogom, mogu postati nadom u otkupljenje. Samo prava vjera u otkupljenost, koja se može izražavati na stotine načina, dovodi do istine o sebi i drugom. Samo povjerenje u Onoga koji nas je baš ovakve stvorio dovodi do slobode i punine življenja.

– Na što Vam se mladi najčešće žale u razgovorima?

Uvijek je svaki čovjek neponovljiva posebnost, tako da na različite načine izražavaju problem koji imaju. Čini mi se da je velik problem zbunjenost. Imaju jako velikih problema s donošenjem odluka, s naziranjem što je zapravo ono što im treba. Htjeli bi biti sigurni da rade po Božjem, da čine ispravno…

– Cijelu proteklu godinu bili ste jedan od glavnih predavača SKAC-ova dugogodišnjeg projekta za cjelovito kršćansko sazrijevanje. Kako vidite da 3D formacija odgovara na potrebe mladoga čovjeka?

Kada mladi čovjek uđe u 3D formaciju – nagovori i grupni rad služe tome da on sebe jasnije vidi. 3D formacija mladima pristupa kao odraslim osobama – nema direktivnih uputa, nema gotovih recepata, niti se ikome zapovijeda da mora činiti ovo ili ono… Dakle, nema ni nagovaranja ni upućivanja da učini ono što je dobro ili potrebno. Ali ga nastojimo izložiti takvim sadržajima i staviti u takve situacije koje će mu omogućiti da sam „nanjuši“ što i kako treba. Mladi će čovjek u 3D formaciji kroz nagovore, grupni rad i eksperimente naučiti odgovorno se odnositi prema sebi i drugima. Zadatak je nas duhovnika, predavača i animatora suočiti mladića i djevojku s onime što je učinio ili što nije učinio. Biti mu zrcalo njegova ponašanja, a time i njegova odnosa prema sebi, Bogu i svijetu – to je neodvojivo.

– Kako biste u jednoj rečenici rekli koji je cilj projekta?

Cilj projekta slobodna je osoba, koja je sposobna donositi odluke i razvijati se.

– Koja je uloga duhovnika u projektu 3D formacije?

Duhovnik je osoba koja treba toj mladosti pomoći da otkriju i iskuse u sebi sve ono što im je Bog dao. Ne da on to za njih učini, nego da im pomogne da oni to učine. Dakle, duhovnik je netko tko ima autoritet. Imati autoritet znači pomagati drugima da rastu u svemu. Autoritet nije kontrola, nego pomaganje da se čovjek razvije.

– Spomenuli ste grupni rad. On se odvija nakon Vašega nagovora. Zašto nagovor nije dovoljan? Koji je cilj zapravo grupnoga rada?

„Nije dobro da čovjek bude sam“, kaže Sveto pismo. To je jednostavno datost koja se ne odnosi samo na to da muškarac treba ženu, nego na sve izričaje koje čovjek kao biće može ostvariti. Sam čovjek nije slika Božja. Cilj je grupnog rada dakle staviti čovjeka u mogućnost da se razvija u onomu što je stvarnost, iz koje ne može biti izdvojen, dakle to je zajednica u kojoj živi, kakva god da je ta zajednica. Biti čovjek u zajednici koji je izgrađuje. Ako ja kao duhovnik samo mladima pričam – to njih ne može izgraditi koliko i dijeljenje iskustava u grupi i stvarne situacije koje se u odnosima događaju, kako se grupa kroz godinu razvija i povezuje. Grupa daje podršku pojedincu, ali mu pruža i priliku da vježba komunikacijske vještine koje su mu potrebne gdje god bio – u obitelji, na faksu, na poslu, pa i u kafiću.

– Kako birate i pripremate animatore? Kakav vođa među mladima mora biti?

Animator je mlada osoba koja pokazuje sposobnost vidjeti, čuti, primijetiti drugoga. Osoba koja ima određenu dosljednost i osjećaj za pravednost i oprost. Animator ne mora biti najinteligentnija osoba u grupi, nego najprisutnija u dobru. Sva se priprema svodi na to da su sposobni pokazati drugima gdje se nalaze i sami kod sebe vidjeti kako im to pomaže za vlastitu izgradnju, i naravno što Bog u svemu tome govori. Kako se Bog očituje.

Foto: Saša Ćetković

– Što su eksperimenti? Spomenuli ste ih u kontekstu razvijanja odgovornosti… Kakve veze kemija, odgovornost i vjera imaju?

U isusovačkoj formaciji eksperimenti kao cilj imaju usvojiti isusovački način postupanja kroz iskustva života i apostolata u različitim zajednicama. To smo odlučili prilagoditi i ponuditi na 3D formaciji. Zašto je to važno? Ne postoji vjera koja nema veze sa stvarnosti. Nema li veze sa stvarnosti, to je privid, život u laži. Vjera je stvarnost koja bitno određuje čovjeka u svim njegovim aktivnostima, i to je neizbježno. To je dar od Boga koji nam je potreban da bismo mogli živjeti. U tome je smislu suludo odvajati stvarnost od vjere. To znači odvojiti čovjeka od svakog izričaja života koji mu je darovan. Vjera kao dar Božji dakle uključena je u sve što činimo, i imati neki program bez ostvarene vjere u djelima, šuplja je priča. Vjera koja se djelima ne pokazuje nije vjera, nego neka obmana. Zato u našem programu moraju biti aktivnosti u kojima će se pokazati koliko smo u dodiru sa životom i slobodom u nama. Koliko smo mi zaista mi.

– U Zagrebu je velika ponuda katehetskih programa… Zašto bi mlada osoba trebala odabrati baš 3D formaciju, a ne neki drugi program?

Ja ne bih rekao da treba isključiti i druge ponude. Treba vidjeti što osobi stvarno treba. Ako ne zna vidjeti što joj treba, mora naći nekoga tko će mu u tome pomoći. To ne znači da 3D nužno treba rješavati neke probleme, nego i već postojeće pozitivne karakteristike razvijati. Dakle cilj 3D-a nisu problemi, nego izgradnja. Probleme i slabosti moramo dodirnuti, ali nisu oni cilj. 3D izgradnja ima posebnost prvo time što je dugotrajna. Dakle, čovjek se jako dugo nalazi u nekim odnosima. To mnogo pomaže da se poštuje prirodni proces razvijanja i promjena koje čovjek prolazi. Ne želimo GMO čovjeka, čovjeka postmodernizma. Drugo, ne „gađa“ se samo neki pojedini dio ljudske osobnosti, nego se nastoji obuhvatiti čovjeka što je moguće šire. Razlog je tome što se u nama sve stvari događaju istovremeno, samo su neke primjetljivije jer su snažnije ili učestalije. Zato su neke zadaće u 3D formaciji prisutne kroz sve tri godine. Srediti navike tijela, dovesti u red dušu i imati iskustvo Duha.

– Osim u Zagrebu, 3D formacija održava se i u drugim gradovima?

Da! U Osijeku je baš jaka ekipa prošle godine započela s time, a splitski SKAC djeluje već godinama i provodi uspješno projekt, a uključili su uz isusovce, i fratre i petrovce. Ipak, naglasio bih – i u vašim laičkim rukama budućnost je Crkve. U ovu zagrebačku priču uključeno je desetak laika predavača i voditelja eksperimenata, šesnaest animatora, jako puno udruga u kojima mladi stječu iskustvo života – od domova za napuštenu djecu do centara za osobe s posebnim potrebama. Važno je da se mi katolici ne izdvajamo iz društva, već da ga „solimo“ tako da se posve izgubimo u njemu. Zato ste i vi laici posebna vrsta soli koja topi i čisti svaki kutak društva gdje god se zatekne.

3D formacija namijenjena je mladima do 30 godina? A što s ostalima?

SKAC tu i tamo nešto i za starije napravi, ali naše su osnovno usmjerenje studenti. Jako je važno da svatko radi svoj posao. Stariji mogu biti sudionici 3D formacije tako da daju i služe. Oni mogu pomoći 3D formaciju tako da daju na raspolaganje svoje vrijeme i vještine – da uče mlade u eksperimentima. A drugi je način da svoju desetinu, mjesečno ili jednokratno, daju za materijale za eksperimente. Dok recimo grupa uči peći pitu – netko mora nabaviti brašno, jaja, sir… Dok sređuju neki prostor za siromašne obitelji, trebamo alat i materijale… Pa evo, ako netko želi pomoći, neka uplati na: IBAN HR0324840081100323384; opis plaćanja: 3D ili pak napiše kako bi htio sudjelovati na: 3dformacija@gmail.com. Za one ispod 30 – prijavnica se nalazi na www.skac.hr.

Vesna Sabo | Bitno.net

Foto: Saša Ćetković