Želja za svetošću trebala bi biti u srcu svakog istinskog vjernika, no postizanje toga cilja ponekad nam se čini nedohvatljivim, a put nesigurnim.

Ipak, primjeri brojnih svetaca pokazuju da se svetost može živjeti i u običnom životu, a sredstva za njezino postizanje svima su nam na raspolaganju.

To je jako dobro znao i sveti papa Ivan Pavao II. koji je na misi tijekom beatifikacije fatimskih vidioca Jacinte i Franje objasnio kako je njih dvoje moglo živjeti svetački već od rane dobi, podsjetila je Aleteia.

Obraćajući se djeci rekao je: „Pitajte svoje roditelje i učitelje da vas upišu u ‘školu’ naše Gospe, kako bi vas ona naučila da budete poput malenih pastira, koji su pokušali činiti što god ih je ona tražila.“

„Kažem vam da se ‘veći napredak postiže u malo vremena pokornosti i ovisnosti o Mariji, negoli tijekom čitavih godina osobnih inicijativa u kojima se oslanjamo samo na vlastite snage’ (sv. Ljudevit Montfortski). Tako su maleni pastiri postali sveci tako brzo. Žena koja je Jacinti pružila gostoprimstvo u Lisabonu, čuvši prekrasan i mudar savjet koji je djevojčica dala, pitala ju je tko ju je to naučio. “Naša Gospa”, odgovorila je. Predajući se potpunom velikodušnošću vodstvu tako dobe Učiteljice, Jacinta i Franjo uskoro su dosegnuli vrhunce savršenstva.“

Ovo se pravilo potvrdilo i u životu samog svetog Ivana Pavla II., koji je bio poznat po potpunom predanju u ruke Blažene Djevice Marije.

Idućeg ponedjeljka, 18. svibnja, proslavit će se 100. obljetnica njegova rođenja, a tom će prilikom papa Franjo predvoditi misno slavlje na grobu poljskog sveca.