Čišćenje srca i vodstvo Duha Svetoga dva su ključna elementa duhovnoga života, dva pola svake duhovnosti. Čovjek koji ide tim putem postići će savršenstvo u onoj mjeri u kojoj je postao čist i u kojoj je bio vjeran suradnji s poticajima Duha Svetoga.

Naše savršenstvo ovisi o toj vjernosti. Moglo bi se reći da se sav duhovni život može sažeti u sposobnost duše da prepozna poticaje Duha Svetoga i osnažuje svoju odluku da će ih slijediti.

Kako bi čovjek postao poslušan Duhu Svetomu, treba činiti sljedeće:

1. Vjerno slijediti Božju volju koju već poznajemo. Mnogo toga nije nam poznato jer smo ograničeni, ali Bog će tražiti da polažemo račun samo za ono što nam je dao spoznati. Dobro iskoristimo ono što nam je poznato i Bog će nam dati nove spoznaje. Učinimo ono što nam je već objavio pa će nam objaviti još mnogo toga.

2. Često ponavljati odluku da ćemo u svemu činiti Božju volju. Učvrstiti se u toj odluci koliko je god moguće.

3. Neprestano moliti za svjetlo i snagu Duha Svetoga kako bismo mogli vršiti volju Božju. Vezati se uz Duha Svetoga i ostati s njim povezan, kao što sv. Pavao reče u Efezu: “Okovan Duhom idem u Jeruzalem.” (Dj 20,22) Kad je riječ o važnim promjenama, moliti Boga za svjetlo Duha Svetoga i iskreno reći da želimo činiti samo njegovu volju. Ako nas ne prosvijetli, činit ćemo ono što smo činili i prije i ono što smatramo najboljim…

4. Pažljivo promatrati gibanja u duši. Tako ćemo postupno moći prepoznati što je od Boga, a što nije. U uobičajenim okolnostima u duši koja je poslušna milosti ono što dolazi od Boga mirno je i smireno. Ono što dolazi od demona nasilno je i sa sobom donosi nemir i tjeskobu.

Nekomu se može pričiniti da unutarnja poslušnost Duhu Svetomu može biti u suprotnosti s poslušnošću koju dugujemo svojim poglavarima. Prvo, kao što unutarnje nadahnuće milosti nije u suprotnosti s vjerskim istinama, nego potiče razum da u njih vjeruje, tako nas ni poticaji Duha Svetoga ne odvraćaju od poslušnosti, nego nam poslušnost olakšavaju. Dalje, unutarnji poticaji i božanske objave uvijek su podložni poslušnosti i uvijek su u skladu s njom.

Neki će smatrati da unutarnje vodstvo Duha Svetoga dokida potrebu za duhovnim razgovorima i traženjem savjeta. Zašto bi netko tražio ljudsko mišljenje ako ga vodi Duh Sveti? Odgovaramo da nas Duh Sveti potiče da potražimo savjet i da slijedimo njihove upute. Tako je Duh Sveti Pavla poslao Ananiji kako bi mu preko njega rekao što mu je činiti.

Neki će se žaliti da ih Duh Sveti ne vodi i da uopće ne znaju što to znači. Njima ćemo najprije reći da onima koji su u stanju milosti nikada neće nedostajati svjetla i nadahnuća Duha Svetoga koji su čovjeku potrebni da bi činio dobro i izbjegavao zlo. Zatim ćemo im reći da, ako su stalno usmjereni na ono izvanjsko, ako se nikada ne povuku u sebe, ako svoju savjest ispituju tek površno, ako gledaju samo vanjštinu i pogreške koje su vidljive ljudskim očima, a ne traže njihove unutarnje korijene, a to su strasti i navike, ako ne ispitaju u kakvu su im stanju duša i srce – nije čudo da ne znaju što je vodstvo Duha Svetoga jer je ono posve unutrašnje. Kako bi ga poznavali? Ne poznaju čak ni svoje unutarnje grijehe koje čine svojom slobodnom voljom. Vodstvo Duha Svetoga upoznat će, i to sigurno, ako ispune potrebne uvjete.

Prvo, neka vjerno slijede svjetlo koje im je darovano; tada će ono postajati sve jače i jače.

Drugo, neka se odreknu grijeha i mana koje im poput oblaka zaklanjaju svjetlo; tada će iz dana u dan vidjeti sve jasnije.

Treće, neka ne dopuste da njihova osjetila lutaju i kaljaju se senzualnošću; tada će im Bog otvoriti unutarnja osjetila.

Četvrto, ako je ikako moguće, neka ne izlaze iz svoje unutrašnjosti ili neka se u nju što brže vrate i neka budno prate što se tu događa; tako će primijetiti nadahnuća raznih duhova koja ih potiču na djelovanje.

Peto, neka iskreno otvore srce svojem poglavaru ili duhovniku. Iskrenu i jednostavnu dušu Duh će Sveti rado voditi.

(o. Louis de Lallemant, SJ, “Duhovni nauk”)

Gornji tekst izvadak je iz knjige “U školi Duha Svetoga”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.