Potraga za nutarnjim mirom mnogo je više od traganja za spokojem (koji ne treba prezirati i koji je u današnje vrijeme tako potreban; nema reklame za biljni čaj ili vikend u spa centru koja vam to ne obećava…). Riječ je o nečemu drugom: otvoriti se Božjemu djelovanju. Treba shvatiti jednostavnu istinu koja ima velik duhovni domet: što više težimo za mirom, to više Božja milost može djelovati u našemu životu. Kao što mirna površina jezera savršeno odražava sunce, tako mirno srce prihvaća djelovanje i poticaje Duha.

„Demon se jako trudi kako bi istjerao mir iz našega srca jer zna da Bog boravi u miru i da u miru čini velike stvari.“ 1 

Sveti Franjo Saleški kaže isto to osobi koju duhovno prati:

„Ljubav boravi samo u miru i zato uvijek dobro pazite da zadržite svetu smirenost srca koju vam tako često preporučujem.“ (Pismo poglavarici samostana u Puy d’Orbe)

Samo mirno srce može doista ljubiti.

Postoje nužno potrebni preduvjeti koji omogućuju Božje djelovanje u nama: čuvati mir srca, boriti se protiv zabrinutosti, uznemirenosti i duševne uzrujanosti i tako rasti u ljubavi. Tada će naš život imati plodnost na koju smo pozvani. Sveti Serafin Sarovski bez oklijevanja je govorio: „Stekni nutarnji mir i mnoštva će uz tebe naći spasenje.“

Dodajmo da možemo dobro razlučivati samo kada smo u miru. Kada nismo u miru, kada u nama vladaju nemir, zabrinutost i uzrujanost, tada postajemo igračkom svojih emocija, ne možemo objektivno sagledati stvarnost te smo u napasti sve vidjeti u mračnim bojama i cijeli svoj život staviti pod znak pitanja. Naprotiv, kada smo u miru, tada možemo sve jasno sagledati. Sveti Ignacije Lojolski to je dobro shvatio. On u duhovnom životu razlikuje razdoblja „utjehe“ i razdoblja „pustinje“ i kaže da u vremenu suhoće ne bismo smjeli donositi važne odluke, nego ustrajati u odlukama koje smo donijeli u razdoblju mira.

Iz toga bismo trebali izvući pravilo ponašanja: kada zbog nekoga problema izgubimo mir, ne smijemo žurno pokušavati riješiti problem u nadi da ćemo tako ponovno naći mir. Najprije se treba barem malo smiriti, a tek onda razmišljati o rješavanju problema. Tako ćemo izbjeći donositi u strahu nagle i ishitrene odluke i po svaku cijenu pokušavati riješiti probleme koji nas u tom trenutku nadilaze, što nam se često događa.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Jacquesa Philippea “Naučiti primati”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Footnotes

  1. Lorenzo Scupoli, Le Combat spirituel (Hrv. izdanje: Lorenzo Scupoli, Duhovni boj, Verbum, Split, 2001.). Autor iz 16. stoljeća koji je snažno utjecao na sv. Franju Saleškoga.