Američki svećenik iz New Mexica, otac Michael Niemczak, ovih dana putuje prema domovini svojih predaka Poljskoj kako bi sudjelovao na beatifikaciji obitelji Ulma.

Naime, u nedjelju, 10. rujna, u Markowi će biti beatificirani članovi obitelji koje su nacisti ubili u ožujku 1944. godine jer su skrivali židovsku obitelj u svojemu domu na jugoistoku Poljske.

Ovaj mladi svećenik, potomak poljskih doseljenika u Ameriku, za CNA je izjavio kako za putovanje u Poljsku ima poseban motiv: u rodu je s obitelji koja je podnijela mučeničku smrt. Naime, njegov pradjed Jan bio je rođak Wiktorije, majke u obitelji Ulma.

Dok je kao mladić promišljao o svećeništvu, slušao je priče o obitelji Ulma i tako shvatio da svoj svećenički poziv želi živjeti „jednako herojski kao što su oni živjeli svoje roditeljstvo“.

„Treba shvatiti da svaku obitelj čine sveci ali i grešnici. Svako srce je sposobno za iznimnu svetost i silnu zloću. Meni je bilo zadivljujuće kada sam shvatio da je naša obitelj, unutar samo nekoliko generacija, imala takve svece“, izjavio je mladi svećenik.

Dodao je da se tijekom njegova odrastanja u obitelji nije puno pričalo o Drugom svjetskom ratu. „Tako sam o obitelji Ulma više slušao na bogosloviji i tijekom prvih godina svećeništva, i to od mojega oca, koji mi je s radošću pričao o njima”, svjedoči.

U svojim dvadesetim godinama doznao je da su nacisti ubili 31-godišnju Wiktoriju, njezinog supruga Jozefa (44) i sedmero djece. Među njima je bilo i najmlađe dijete, koje prije ubojstva nije dobilo ime jer je ubijeno u trenutku masakra.

Vatikanski Dikasterij za kauze svetaca je 5. rujna pojasnio okolnosti njihova mučeništva. Tako se doznalo da je najmlađi član obitelji nije podnio mučeništvo u majčinom trbuhu, kako se smatralo, nego je rođen tijekom samog masakra.  U priopćenju piše da je majka u trenutku masakra bila u uznapredovalom stadiju trudnoće, da je sin rođen u trenutku majčina mučeništva te da je mučeništvom svojih roditelja primio krštenje krvlju.

„Ovo donosi snažnu lekciju o osobnosti nerođenih, ili onih koji se upravo rađaju, što se dogodilo u ovome slučaju. Znamo da je to dijete, koje je stvoreno na sliku i priliku Božju, sudjelovalo u mučeništvu. Ima nešto toliko lijepo u činjenici da su Jozef i Wiktorija odlučili poučiti svoju djecu o dostojanstvu svakog ljudskog života, i to ne samo riječima, nego i konkretnim djelima“, objašnjava američki svećenik.

Inače, ovaj svećenik za CNA je izjavio da je oduševljen što će sudjelovati na beatifikaciji i ispovijedati hodočasnike te posjetiti brojna tamošnja svetišta.

Nada se da će nakon povratka u Americi  bogoslove potaknuti da postanu svećenici „koji će djelovati u pozadini kako bi vjernicima dopustili da jednom postanu sveci kakvima je Bog želio da budu“. Naime, ovaj svećenik vjeruje kako se u pozadini mučeništva njegovih daljnjih rođaka krije neki anonimni svećenik koji je brinuo za duhovne potrebe pobožne obitelji Ulma.