Hrvatski mediji najavljuju kako bi novi Zakon o pobačaju trebao pomaknuti krajnji rok do kojega se može učiniti pobačaj s 10. na 12. tjedan trudnoće

Sve žene koje su prošle kroz trudnoću, znaju kako upravo 12. tjedan predstavlja vrijeme kada završava kritično razdoblje trudnoće, odnosno onaj period do kojega se najčešće događaju spontani pobačaji.

Dakle, što se točno događa s bebom u 12. tjednu trudnoće? Za početak, ona ima ljudski profil. Iako je dugačka oko šest centimetara i teška oko 15 grama, ona ima oblikovanu bradu, nos, oči i uši. Bebino lice postaje sve izraženije, a mozak je dobro formiran. Ona se može sada smijati. Formirale su joj se i glasnice pa od sada može bezglasno plakati. Nadalje, beba u 12. tjednu počinje osjećati bol.

U 12. tjednu trudnoće počeli su se razvijati bebini refleksi pa ona može reagirati i na vanjske podražaja, primjerice kada stavite ruku na trudnički trbuh.

Djetetov probavni sustav postaje sve funkcionalniji, a u bubrezima se počinje stvarati mokraća. Bebino srce već duže vremena kuca pravilno i to dvostruko brže nego kod odraslih osoba, odnosno 160 otkucaja u minuti.

Tijekom ultrazvučnih pregleda često se može vidjeti sisanje palca i štucanje. Na prstićima se formiraju tanki noktići. U nekim, istina rijetkim slučajevima, odnosno ako se beba postavi u pravilan položaj, na ultrazvuku je moguće odrediti spol djeteta.

Bitno.net