Slavlje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana pod geslom „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16, 11-20) svečanom Večernjom otvorio je papa Franjo u petak 18. siječnja u bazilici Sv. Pavla izvan zidina u Rimu

Na početku molitvenoga slavlja u ispunjenoj bazilici Papa se zajedno s predsjednikom Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinalom Kurtom Kochom i predstavnikom istočnih pravoslavnih Crkava, prvo u tišini pomolio na grobu sv. Pavla.

Već je na općoj audijenciji srijedom 16. siječnja Papa poručio: „I ove smo godine pozvani moliti da svi kršćani ponovno budu jedna obitelj, u skladu s voljom Boga koji želi „da svi budu jedno“ (Iv 17, 21). Ekumenizam nije nešto što nam se nudi tek kao jedna od mogućnosti. Naš je cilj ostvariti zajedničko i dosljedno svjedočanstvo u afirmaciji istinske pravde i u potpori najslabijih, kroz konkretne, primjerene i učinkovite odgovore“.

Razmišljanja prvoga dana bila su posvećena razmatranju teme „Pravda nek’ poteče kao voda“ (Am 5, 24). Ovogodišnju građu osmislile su kršćanske Crkve iz Indonezije koja s 265 milijuna stanovnika, od kojih je 86% muslimana, ima najveću muslimansku populaciju na svijetu, a oko 10% stanovnika su kršćani različitih tradicija. Za njih riječi iz knjige Ponovljenog zakona „Teži za samom pravdom” (Pnz 16, 20) predstavljaju odraz svakodnevice. U Indoneziji se korupcija očituje u različitim oblicima; utječe na politiku i poslovni svijet, i to često s razarajućim posljedicama po okoliš; te potkopava pravosuđe i provedbu zakona. Oni koji trebaju promicati pravdu i štititi slabe prečesto čine upravo suprotno i, kao rezultat toga, povećava se jaz između bogatih i siromašnih, pa tako zemlja bogata resursima trpi zbog skandala siromaštva u kojem živi veliki dio stanovništva.

Papa je izrazio radost što može moliti zajedno s predstavnicima ostalih Crkava u Rimu, koje je od srca pozdravio. Posebno je pozdravio ekumensko izaslanstvo iz Finske, studente Ekumenskoga instituta Bossey, koji su stigli u Rim da bi bolje upoznali Katoličku Crkvu, kao i mlade pravoslavne koji tu studiraju uz podršku povjerenstva za odnose s pravoslavnim Crkvama pri Papinskom vijeću za promicanje jedinstva kršćana. Kardinal Koch na kraju je Papi zahvalio za predvođenje molitvenoga slavlja.

Papa Franjo posvetio je poruku na društvenoj mreži 18. siječnja početku Molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Danas počinje Molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Svi smo pozvani izmoliti od Boga taj veliki dar, poručio je Sveti Otac u tweetu.

Priručnik za svjetsku Molitvenu osminu 2019., u suradnji s Ekumenskim koordinacijskim odborom Crkava u Hrvatskoj (EKOCUH) objavilo je Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost. Na internetu je dostupan i u elektroničkom obliku na mrežnoj stranici Reda bosonogih karmelićana. Hrvatsko izdanje uredio je tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog dr. Jure Zečević.

Svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana održava se od 1908. godine, od 18. do 25. siječnja.

IKA | Bitno.net