„Nadam se da nećemo imati probavnih problema zbog ovako velike torte“, našalio se papa Franjo na proslavi koja je povodom njegova 82. rođendana organizirana u Vatikanu, donosi Rome Reports. Papini čestitari bila su djeca iz dječje ambulante svete Marte, koju je 1922. godine osnovao papa Pio XI. Na velikoj rođendanskoj torti bila je ispisana poruka: „Ne možemo se naviknuti na degradaciju i bijedu koja nas okružuje. Kršćanin mora reagirati!“

Kada je došao u Dvoranu Pavla VI., papa Franjo je pozdravio svako dijete posebno, te sjeo među njih na stube. Dočekalo ga je radosno, raspjevano božićno ozračje i velika torta za rođendan. U kratkom pozdravu Papa se upitao što bi Marija bila napravila da se Dijete Isus prehladilo ili dobilo gripu.

„Ne znam je li u Nazaretu ili Egiptu bilo bolnica, ali sam siguran kako bi Majka Božja, da je kojim slučajem živjela u Rimu, svoje dijete odvela u vašu ambulantu.“

Promatrajući dječju spontanost, Papa je poručio: „Vi ste me naučili jednu stvar: kako bi se razumjela stvarnost života neophodno je sagnuti se, kao što se saginjemo dok ljubimo dijete. Ponosni ljudi ne mogu razumjeti život jer se ne mogu sagnuti.”

“Svi mi djeci mnogo dajemo, liječnici i časne sestre, ali to ostaje najvažnija pouka. Spusti se, budi ponizan; tako ćeš naučiti razumjeti život i ljude. Svi vi imate tu sposobnost da se spustite; hvala vam za to”, naglasio je Sveti Otac.

Ambulanta sveta Marte skrbi o siromašnoj djeci, a papa Pio Xi. je vodstvo povjerio Družbi sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net