Držite visoko etičku razinu komunikacije – potaknuo je Sveti Otac djelatnike Talijanske Radio-televizije koje je jučer primio u audijenciju u dvorani Pavao VI., u prigodi devedesete obljetnice rada Talijanskog radija i šezdesete obljetnice Talijanske televizije, izvijestio je Radio Vatikan.

Papa je istaknuo dobru suradnju između Talijanske radio-televizije i Radio Vatikana i Vatikanskog televizijskog centra, podsjećajući na najvažnije događaje protekloga stoljeća: II. vatikanski sabor, izbore papa, te sprovod blaženoga pape Ivana Pavla II. i Veliki jubilej.
Talijanski je narod putem javnoga radija i televizije uvijek mogao čuti Papinu riječ, a potom vidjeti pape i pratiti glavne crkvene događaje. Papa je spomenuo neke uratke Talijanske televizije, s izrazitim vjerskim obilježjima, posebice film Lilijane Cavani o Svetom Franji te Rosselinijev film „Djela apostolska“.
Talijanska je radio-televizija bila svjedokom promjena u talijanskom društvu, a znatno je pridonijela jezičnom u kulturnom ujedinjenu Italije. Na svemu zahvalimo Bogu i nastavimo dosadašnju suradnju – potaknu je Sveti Otac a potom se osvrnuo na vrijednost i zahtjevanost javne službe, kao i na veliku odgovornost javnih djelatnika.
Vas prisutne podsjećam, i sve one koji su iz raznih razloga odsutni, da je vaše zanimanje informativno i formativno, da ima služiti općem dobru, odnosno istini, dobroti i ljepoti – istaknuo je papa Franjo.
Djelatnik javne službe treba uvijek biti svjestan svoje odgovornosti. Etička je kvaliteta komunikacije u konačnici plod pozornih savjesti, ne površnih, koje uvijek poštuju osobe, bez obzira jesu li one objekt informiranja ili im je namijenjena poruka – primijetio je Papa.
Svatko je dužan gajiti visoku etičku razinu komunikacije, izbjegavati štetna ponašanja, dezinformiranje, klevetu i laž. Želim vam da radite dobro, da u svoj posao unesete povjerenje i nadu, kako biste je mogli prenositi – jer jako je potrebna – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan