Nazočnost Crkve na Internetu treba pobuditi pitanje smisla života te pokazati put koji vodi do Gospodina Isusa te dati istinske razloge za nadu – sažetak je poruke Svetog Oca, upućene danas sudionicima Papinskog vijeća za laike, okupljenima na svom plenarnom zasjedanju.

Radost mi je susresti se s ovim vijećem – kazao je Papa te podsjetio na riječi Blaženog Ivana Pavla II. kako je s Koncilom je kucnuo čas za laike, što sve više potvrđuju obilni apostolski plodovi.

Među posljednjim pothvatima Dikasterija, želio bih podsjetiti na Sveafrički kongres, iz rujna 2012. godine, posvećen formaciji laika u Africi; kao i na studijski seminar na temu „Bog ljudsko stvorenje povjerava ženi“, na 25-u obljetnicu enciklike „Mulieris dignitatem“. U kulturalnoj krizi našega doba, žena se nalazi na prvoj liniji bojišnice u zaštiti ljudskoga bića.

Zahvaljujem zajedno s vama Gospodinu za Svjetski dan mladeži u Riu de Janeiru: pravom blagdanu vjere. Tema „Idite i sve narode učinite mojim učenicima“, pokazala je misionarsku dimenziju kršćanskog života, žurnu potrebu da se iziđe prema tolikima koji očekuju živu vodu Evanđelja; da se ide ususret najsiromašnijima i isključenima. Uvidjeli smo kako poslanje izvire iz zarazne radosti susreta s Gospodinom, koja zatim postaje nada za sve – objasnio je papa Franjo.
Vi ste za ovu sjednicu odabrali vrlo aktualnu temu: „Naviještanje Krista u digitalnom dobu“. Riječ je o privilegiranom području djelovanja za mlade, kojima je „Mreža“ takoreći „u krvi“. Internet je raširena i složena stvarnost, u stalnom razvoju koji ponovno nameće trajno aktualno pitanje odnosa između vjere i kulture.

Već u svojim prvim stoljećima, Crkva se sučeljavala s izvanrednim nasljeđem grčke kulture. Pred dubokoumnom filozofijom i izuzetno vrijednim načinom izobrazbe – ali prožete poganskim elementima – Crkveni se Oci tom sučeljavanju nisu zatvorili, niti su s druge strane, popustili kompromisu nekih ideja, protivnima vjeri. Štoviše, znali su priznati i usvojiti najuzvišenije pojmove, dajući im, u svjetlu Božje riječi, novi smisao. Ostvarivali su ono što je tražio Pavao: „Sve provjeravajte, dobro zadržite,..“ (1Sol 5,21).
Također i među mogućnostima i opasnostima Mreže, treba „sve provjeravati“, svjesni, dakako, da ćemo naići i na varljive ponude, opasne iluzije te zamke koje treba izbjeći. Ipak, vođeni Duhom Svetim, otkrit ćemo i dragocjene mogućnosti za privođenje ljudi Gospodinu – potaknuo je Sveti Otac.

Među mogućnostima koje nudi digitalna komunikacija, najvažnija je ona koja se odnosi na naviještaj Evanđelja. Dakako, nije dovoljno samo steći tehnološku stručnost, iako to jest važno. Prije svega je riječ o susretu sa stvarnim osobama, počesto ranjenim i izgubljenim, te im ponuditi istinske razloge za nadu. Navještaj zahtijeva vjerodostojne i izravne ljudske odnose da bi doveo do osobnog susreta s Gospodinom.

Utoliko, internet nije dostatan, tehnologija nije dovoljna. No, to ne znači da je nazočnost Crkve na mreži nekorisna. Naprotiv, neizostavno je da budemo prisutni, ali u evanđeoskom stilu; u onome što je za mnoge mlade, postalo kao jedna vrsta životnog okruženja; za ponovno buđenje neugasivih pitanja srca o smislu života te za pokazivanje puta koji vodi Onome koji je odgovor, utjelovljeno Milosrđe – Gospodinu Isusu – kazao je Papa.

Dragi prijatelji, Crkva je u stalnom hodu; trajno u potrazi za novim načinima naviještanja Evanđelja. Prinos i svjedočenje vjernika laika, svaki se dan sve više pokazuju kao nezaobilazni. Dok vas od srca blagoslivljam, Papinsko vijeće za laike, povjeravam brižnom i majčinskom zagovoru Blažene Djevice Marije. Hvala – zaključio je na koncu Papa Franjo.

Radio Vatican