Na bdjenju su bili nazočni ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I., canterburyjski nadbiskup Justin Welby, te mnogi drugi crkveni poglavari, kao i tisuće kršćana različitih denominacija.

Ekumensko molitveno bdjenje istaknulo je dva temeljna aspekta Božjeg naroda: središnje mjesto molitve i važnost dijaloga s drugima kako bi kršćani zajedno napredovali putovima bratstva i jedinstva u Kristu.

Papa Franjo je u svom govoru, održanom pred kraj bdijenja, meditirao o temi šutnje, istaknuvši posebno vrijednosti koje ona nosi za današnje kršćane. «Šutnja leži na početku i na kraju Kristova zemaljskog postojanja. Riječ, Riječ Očeva, postala je ‘tišina’ u jaslicama i na križu, u noći rođenja i u noći njegove muke. Doista, čini se da Bog više voli tišinu nego ‘viku, ogovaranje i buku’. Kada se ukazuje proroku Iliji, Bog se ne pojavljuje u vjetru, potresu ili vatri, već u ‘tihom tihom glasu’. Istini, uostalom ne trebaju glasni povici da dopre do ljudskih srca», kazao je Papa te rekao kako se i vjernici trebaju osloboditi tolike buke kako bi čuli Božji glas «jer samo u našoj šutnji odzvanja njegova riječ».

Sveti je Otac potom skrenuo pozornost na Djela apostolska, koja kažu da je nakon Petrova govora na Jeruzalemskom saboru «cijela skupština šutjela». «To nas podsjeća da šutnja, u crkvenoj zajednici, čini mogućom bratsku komunikaciju; Tek kada ušutimo da bismo slušali druge, Duh Sveti je u stanju ‘prikupiti gledišta’. Štoviše, šutnja ‘omogućuje istinsko razlučivanje, kroz pozorno slušanje uzdaha Duha koji su preduboki za riječi, koji odjekuju, često skriveno, u Božjem narodu’», rekao je i stoga potaknuo okupljene na Trgu Svetog Petra da zamole Duha Svetoga da sudionicima nadolazeće sinodske sjednice «podari dar slušanja».

Govoreći o sljedećem aspektu šutnje koja je «bitna za putovanje kršćanskog jedinstva» ustvrdio je kako je šutnja «temeljna za molitvu, a ekumenizam počinje s molitvom i jalov je bez nje».

«Što se više zajedno obraćamo Gospodinu u molitvi, to više osjećamo da je on taj koji nas čisti i ujedinjuje izvan naših razlika», ustvrdio je na kraju i završio svoje obraćanje molitvom da «ponovno naučimo šutjeti: slušati Očev glas, Isusov poziv i uzdisanje Duha».

“Zamolimo da Sinoda bude kairós bratstva, mjesto gdje će Duh Sveti pročistiti Crkvu od ogovaranja, ideologija i polarizacije, i da znamo, poput mudraca, kako štovati u jedinstvu i tišini otajstvo Boga koje je učinilo čovjekom, sigurni da što smo bliže Kristu, to ćemo biti sjedinjeniji među sobom», rekao je na kraju Rimski biskup, javio je vaticannews.va.

Subotnje večernje molitveno bdjenje imalo je za cilj povjeriti Duhu Svetom radove XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, koja će se održavati u Vatikanu od 4. do 29. listopada.

Prije molitvenog bdjenja upriličeno je slavlje zahvalnosti usredotočeno na četiri dara: za dar jedinstva i za sinodski hod; dar drugoga; dar mira i dar stvaranja.

Mladi su također imali važnu ulogu na Ekumenskom molitvenom bdjenju, koje se odvijalo u sklopu skupa pod nazivom Together u Rimu, inicijative nadahnute idejom priora brata Aloisa Zajednice iz Taizéa kako bi se proslavilo već postignuto jedinstvo u Kristu i učinilo ga vidljivim. Inicijativa okuplja oko 3 000 mladih koji predstavljaju više od 40 zemalja svijeta. Tijekom molitvenog vikenda predviđena su različita okupljanja, radionice, slavljenja i štovanja.

Tematike radionica uključuju razgovore mladih s izbjeglicama o njihovim iskustvima, učenje od različitih denominacija i vjera, posjećivanje rada gradskih misija za marginalizirane osobe, prepoznavanje Krista u različitosti tradicija, ekumenske panel rasprave i drugo.