Papa Franjo imenovao je talijansku redovnicu i ekonomisticu s. Alessandru Smerilli (46) tajnicom i time drugom osobom vatikanskoga Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj, objavio je 26. kolovoza Tiskovni ured Svete Stolice.

Imenovanje je privremeno, “ad interim”, no u priopćenju se ne navodi neki određeni rok. S. Alessandra u službi nasljeđuje francuskoga svećenika Bruna Mariju Duffea (70), koji se vratio u domovinu.

Također privremeno s. Alessandra preuzet će dužnosti argentinskoga duhovnika Augusta Zampinija (52) kao povjerenika vatikanskoga povjerenstva za Covid-19. On se također vraća u domovinu. Papa je na čelo toga povjerenstva imenovao kardinala Petera Turksona (72), prefekta Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj, koji će biti nadređen Smerilli i voditelju sekcije za migrante i izbjeglice o. Fabiju Baggiou (56).

Alessandra Smerilli rođena je 1974. u mjestu Vasto; od ožujka 2021. bila je podtajnica Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj i koordinatorica radne skupine za gospodarska pitanja vatikanskoga povjerenstva za Covid-19.

“Zahvalna sam Svetome Ocu na izazovnoj zadaći koju me je pozvao da preuzmem, i molim se Gospodinu da mi pomogne da ispunim taj poziv u duhu poslušnosti Crkvi, s poniznošću, strašću, kreativnošću i sposobnošću da slušam koju ona zahtijeva”, izjavila je Smerili.