Papa Franjo i Karekin II. zajednička deklaracija o braku

Papa Franjo jučer je u poslijepodnevnim satima napustio Armeniju nakon trodnevnog pohoda “prvoj kršćanskoj zemlji”.

Na kraju svog putovanja Papa je sudjelovao u božanskoj liturgiji te zajedno s katolikosom Karekinom II., prvakom Armenske apostolske Crkve, potpisao zajedničku Deklaraciju o braku, jedinstvu i solidarnosti.

“Sekularizacija velikih dijelova društva, njihova otuđenost od duhovnog i božanskog, nedvojbeno vodi do desakralizacije i materijalističke vizije čovjeka i ljudske obitelji. S obzirom na to izražavamo zabrinutost zbog krize obitelji u mnogim zemljama”, stoji u dokumentu.

“Armenska apostolska Crkva i Katolička Crkva dijele istu viziju obitelji, temeljenu na braku, činu slobodne i vjerne ljubavi između muškarca i žene.”

Što se tiče podjela među kršćanima, oba poglavara smatraju kako nas “puno više toga povezuje nego dijeli” te to predstavlja “čvrst temelj na kojem će jedinstvo Kristove Crkve moći biti vidljivo”. Papa Franjo i Karekin II. istaknuli su i kako su odnosi između dviju Crkvi ušli u novu fazu.

“Put jedinstva i bratstva leži otvoren pred nama. Neka Duh Sveti, koji nas uvodi u svu istinu, podrži svaki iskren trud u građenju mostova ljubavi i zajedništva između nas.”

Deklaracija se također osvrće i na “veliku tragediju” koja pogađa kršćane na Bliskom istoku gdje je “patnja zbog religijskih uvjerenja postala svakodnevna stvarnost”.

“Mučenici pripadaju svim Crkvama i njihova patnja je ‘ekumenizam krvi’ koji nadilazi povijesne podjele među kršćanima te nas sve poziva da širimo vidljivo jedinstvo Kristovih učenika.” Papa Franjo i katolikos uputili su i zajedničku molitvu za “promjenu srca svih onih koji su počinili zločine i onih koji su u poziciji zaustaviti nasilje”. U skladu s time Deklaracija poziva svjetske vođe da promoviraju mir i pravdu.

Na kraju pozvano je i na mirno rješavanje sukoba u Nagorno-Karabakhu, regiji u susjednom Azerbejdžanu koju velikom većinom nastanjuju Armenci.

Tino Krvavica, NC Register | Bitno.net