Pri Papinskoj međunarodnoj marijanskoj akademiji (Pontificia Academia Mariana Internationalis – PAMI) osnovan je Opservatorij za ukazanja i mistične pojave vezane uz lik Blažene Djevice Marije u svijetu, objavio je 13. travnja Vatican News.

Cilj je analizirati i protumačiti različite slučajeve ukazanja, suza, ali i internih lokucija, stigmi i drugih mističnih fenomena koji su u tijeku ili su se već dogodili, ali još uvijek čekaju odluku o vjerodostojnosti od strane crkvenih vlasti.

„Cilj koji smo si postavili – objasnio je fra Stefano Cecchin, OFM, predsjednik PAMI-a – jest pružiti konkretnu podršku proučavanju, potvrđivanju vjerodostojnosti i ispravnom objavljivanju ovih događaja, uvijek u skladu s crkvenim učiteljstvom, nadležnim tijelima i propisima Svete Stolice koji su na snazi o toj temi. Opservatorij će djelovati na sustavan, strateški, multidisciplinaran i kvalificiran način, također u suradnji sa stručnjacima i istraživačima, istaknutim osobama u znanstvenom polju i crkvenim vlastima. Važno je stvari razjasniti, budući da navodne poruke često stvaraju pomutnju, šire tjeskobne apokaliptične scenarije ili čak optužbe protiv Pape i Crkve. Kako bi Marija, Majka Crkve, ona koja je Majka milosrđa i Kraljica mira mogla potkopavati njezin integritet ili sijati strahove i protivljenje? Isto tako, važno je pružiti potporu u formaciji jer bavljenje određenim slučajevima zahtijeva odgovarajuću pripremu“.

Opservatorij se sastoji od Upravnog odbora i Središnjeg znanstvenog odbora. Uz fra Stefana Cecchina i njegova subrata fra Marca Mendozu, tajnika PAMI-a, članovi prvog odbora su i sestra Daniela del Gaudio, profesorica ekleziologije i mariologije na raznim Papinskim učilištima (PUA, PUSC, APRA, Seraphicum) u ulozi ravnateljice, te fra Raffael Di Muro, manji brat konventualac, dekan Papinskog teološkog fakulteta „San Bonaventura“ koji je kao zamjenik ravnatelja nadgledao uređivanje Rječnika kršćanskih mističnih fenomena (Dizionario dei Fenomeni Mistici Cristiani).

U Središnjem znanstvenom odboru su pak o. Gian Matteo Roggio, misionar Naše Gospe od La Salette, član PAMI-ja te profesor na Papinskom teološkom fakultetu Marianum, dekan istog učilišta, o. Denis Kulandaisamy, iz Reda slugu Marijinih, stručnjak mariolog, o. Salvatore M. Perrella, također iz Reda slugu Marijinih, Luciano Regolo, suvoditelj časopisa „Famiglia Cristiana“ te „Maria con te“, i Paolo Cancelli, odvjetnik specijaliziran za zaštitu ranjivih osoba od zločina zloporabe.

Uskoro će se uspostaviti i lokalni znanstveni odbori, u logici operativne mreže sposobne sve više širiti opseg djelovanja. Opservatorij, koji službeno započinje s radom prvim sastankom u subotu 15. travnja 2023. u sjedištu PAMI-ja, gdje će i inače raditi, također će se moći sastajati i djelovati „na terenu“ na temelju potreba ili zahtjeva za potporu.

„Svrha Opservatorija – zaključuje fra Stefano Cecchin – kako bi djelovao na učinkovit i kapilaran način, jest aktivirati nacionalna i međunarodna povjerenstva za procjenu i proučavanje mističnih ukazanja i pojava prijavljenih u raznim područjima svijeta, promicati aktivnosti ažuriranja i formacije o toj vrsti događaja i njihovom višestrukom duhovnom i kulturološkom značenju, promicanja širenja na visokoj razini. Također savjetodavne aktivnosti, posebno u službi mjesnih Crkava i biskupa, ali i transdisciplinarne istraživačke aktivnosti u suradnji s akademskim institucijama, građanskim i crkvenim, te objavljivanje rezultata provedenih istraživanja.“