Tijekom razmatranja Sinode o sinodalnosti kardinal Kurt Kuch primijetio je promjenu u ozračju dijaloga. Prema njegovom mišljenju, pod prethodnim papama nije bilo tabu-tema. Međutim, još uvijek je mogao prepoznati promjenu pod Franjom, piše Katholisch.de.

Po mišljenju švicarskog kardinala Kurta Kocha, otvorena kultura rasprave na Sinodi o sinodalnosti u Rimu nije bila ništa novo. “I s papom Ivanom Pavlom II. i s papom Benediktom XVI. uvijek sam mogao otvoriti svako pitanje”, rekao je Koch za švicarski portal kath.ch u intervjuu održanom tijekom vikenda.

Nikada nisam imao dojam da postoje pitanja o kojima se ne može raspravljati, rekao je kardinal. “Ako tako nije bilo u prošlosti, to nije samo krivnja papa, već i biskupa, koji su možda sami sebi nametnuli autocenzuru.” Istodobno, duh sinodalnosti koji se sada prakticira uveo je papa Franjo.

Raspored sjedećih mjesta na okruglim stolovima također je stvorio poseban ugođaj i atmosferu za raspravu. “U prošlosti su biskupi dolazili u Rim i već su znali za što će dati svoj glas. Također su morali predati svoj glas pismeno”, objasnio je Koch. Na Sinodi o sinodalnosti, s druge strane, bilo je puno prostora za dijalog i slobodno izražavanje. Tome je značajno pridonijela i nazočnost takozvanih “nebiskupa” i njihovi govori. Koch, međutim, smatra da sudjelovanje laika nije ugrozilo karakter Biskupske sinode.

Koch je istaknuo i da je privremeno izvješće usvojeno na kraju prve sjednice “pošteno odražavalo vođene rasprave”. Tekst nije imao namjeru ništa odlučiti, već samo navesti o čemu se raspravljalo i koja neriješena pitanja sada treba riješiti.

“U dokumentu ima toliko neriješenih pitanja da bi se netko mogao zapitati kako se mogu riješiti u sljedećih jedanaest mjeseci”, rekao je Koch. Stoga je, prema kardinalovu mišljenju, potrebno dati više vremena za raspravu o dokumentu na drugom dijelu Sinode o sinodalnosti sljedeće godine.

Koch je od 2010. predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i u tom je svojstvu sudjelovao u raspravama Svjetske sinode.