Bertone

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone odbacio je nagađanja da je papa Benedikt XVI. u Vatikanu izoliran. U medijima je Papa predstavljen kao kruta osoba, a to je “potpuno apsurdna i iskrivljena” slika, rekao je kardinal Bertone 19. travnja na talijanskom Radiju RAI.

Benedikt XVI. nije izolirana, nego je okružen “pouzdanim i predanim” suradnicima, istaknuo je Bertone. Povod za razgovor na nacionalnoj radijskoj postaji “RAI Radio 1” bila je sedma obljetnica izbora kardinala Josepha Ratzingera za Papu, koja se slavi 19. travnja.

“Drugi čovjek” u Vatikanu papu Benedikta XVI. smatra čovjekom “koji se ne da impresionirati glasinama, trenutnim raspoloženjima, kao niti krutim predrasudama”. On se svestrano informira, sve sasluša i provjeri pa tek onda prosuđuje, rekao je Bertone. Takva slika o njemu sve jasnije dolazi na vidjelo i u medijima.

Za razliku od Ivana Pavla II., kazao je, papa Benedikt XVI. ne radi u stilu “jakog vođe”, nego u stilu “blagog prijatelja koji dijalogizira”.

U komentaru u rimskom dnevnom listu “Il Messaggero” od 19. travnja, Bertone je rekao da se papa Benedikt XVI. od samog početka pontifikata čvrsto drži zacrtanog pravca. Radi se prije svega o pitanju Boga danas u svijetu, da on ljudima postane vidljiv i pristupačan. Najava Godine vjere, koja započinje u listopadu, teži istom cilju. Tom Papinu zacrtanom pravcu još pripada i jasno isticanje vrijednosti vjerske slobode te obitelji, zaključuje kardinal Bertone.(ika/bitno.net)