Sveti Franjo Saleški

Na blagdan sv. Franje Saleškog, zaštitnika katoličkih novinara, u Vatikanu je 24. siječnja predstavljena poruka pape Benedikta XVI. za Svjetski dan društvenih komunikacija, koji Crkva slavi u nedjelju koja prethodi Duhovima, ove godine 20. svibnja. Sveti Otac usredotočio je svoje razmišljanje na temu “Tišina i Riječ: put evangelizacije”. Poruku su predstavili predsjednik i tajnik Papinskog vijeća za sredstva društvenih komunikacija mons. Claudio Maria Celli i mons. Paul Tighe, te podtajnici mons. Giuseppe Antonio Scotti i dr. Angelo Scelzo.

Priopćavanje je svojevrsna igra između šutnje i riječi. Kada te dvije sastavnice isključuju jedna drugu komunikacija se pogoršava, ističe Papa. Kada šutimo tada drugoj osobi omogućujemo da govori, da izrazi samu sebe, a samima sebi da ne ostanemo vezani isključivo uz naše riječi i naše ideje i tako ostanemo uskraćeni za njihovo odgovarajuće propitkivanje. Otvara se tako prostor za uzajamno slušanje i postaje moguće uspostaviti dublji ljudski odnos.

Prema uvjerenju Benedikta XVI. prostor za dijalog proizlazi iz suočavanja tih dviju temeljnih stvarnosti ljudskog komuniciranja. Papa se u poruci osvrće i na novu stvarnost priopćivanja putem Interneta. Za mnoge koji traže savjete, sugestije, informacije, a i odgovore tražilice i društvene mreže postali su polazišna točka komunikacija. To je ne samo mjesto pitanja i odgovor, nego i mjesto preko kojeg se želi nestati da se ne bi ostavilo trajne tragove. Upravo je ovih dana i Europska unija tražila da svatko može izbrisati svoje podatke s Interneta. Riječ je o pravom bombardiranju pitanjima, koje si do sada čovjek nije gotovo nikada postavljao. Šutnja je dragocjena, jer pomaže prepoznavanju i dovođenju u žarište stvarno važnih pitanja kao i potrebnom razlučivanju tolikih poticaja i tolikih odgovora, koje dobivamo.

Ima, međutim, pitanja kojima mediji ne posvećuju potrebnu pozornost. Potrebno je stoga voditi brigu i o ljudima koji postavljaju ta pitanja, uspostavljajući s njima duboki dijalog. Čovjek traži istinu, koju se naravno može pronaći i u Internetu, piše Papa i dodaje kako samoća i šutnja mogu biti privilegirani prostori u kojima ljudi mogu pronaći sebe same i Istinu, koja daje smisao svemu. Drugim riječima, dobro je i na Internetu tražiti Božju riječ i duhovne misli. Pritom se ne smije zaboraviti da iz tihe kontemplacije proizlazi još jače vječna Božja riječ kojom je svijet stvoren i pomoću koje se shvaća spasonosni naum koji Bog ostvaruje pomoću riječi i gesta u povijesti čovječanstva. Odgajati se u medijskim komunikacijama znači, naučiti se slušati i razmišljati, a ne samo govoriti, poručuje Papa.