Dvogodišnja Samantha Savitz iz američke države Massachusetts poput svojih vršnjaka voli komunicirati sa svijetom oko sebe. Međutim, djevojčica zbog gluhoće dugo nije mogla nesmetano razgovarati sa svojim susjedima, pa se često osjećala vrlo tužno i usamljeno, donosi Aleteia.

Njezini susjedi su se, pak, osjećali frustrirano jer se, zbog nepoznavanja znakovnog jezika, nisu mogli u potpunosti družiti sa svojom simpatičnom susjedom. „Naša kći je jako otvorena i neprestano svima prilazi. Stalno je u potrazi za onima koji mogu s njome pričati, odnosno onima koji poznaju znakovni jezik“, priznaju njezini roditelji.

Susjedi su u kontaktu s djevojčicom mogli eventualno joj se nasmijati ili joj veselo mahnuti. I ništa više. „Nisam mogla pričati s njom… Htjela sam je pitati kako je… Željeli smo da se osjeća kao član našeg susjedstva…“, govore susjedi.

Naposljetku su se dogovorili kako će cijelo susjedstvo upisati tečaj znakovnog jezika kako bi mogli razgovarati s dvogodišnjom djevojčicom. Angažirali su stručnjaka za znakovni jezik koji je pred kamerama CBS-a podijelio svoje oduševljenje njihovom inicijativom. Rekao je kako ponekad roditelji gluhe djece odbijaju naučiti znakovni jezik, a u ovom slučaju se zbog malene djevojčice cijelo susjedstvo okupilo na tečaju.

Samanthini roditelji tvrde kako ne postoji niti jedna riječ kojim bi se mogla izraziti njihova zahvalnost. Već su, kažu, primijetili da se njihova kći promijenila. „Trebali ste vidjeti njezinu reakciju kada smo joj se obratili znakovnim jezikom. Prva riječ je bila prijatelji“, tvrde susjedi.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net