Talijanski zastupnici trenutno raspravljaju o kontroverznom prijedlogu koji je sredinom listopada 2022. iznijela talijanska konzervativna stranka Lega. Predlažu da se osobama koje se vjenčaju u crkvi ponudi porezna olakšica, odnosno subvencija do 20 % troškova vjenčanja, s najviše 20 000 eura. Prema tome, da bi se osobe kvalificirale za novčanu premiju, moraju biti mlađe od 35 godina, s niskim primanjima te imati talijansko državljanstvo najmanje deset godina.

Prijedlog su podnijela četiri parlamentarca Lege da bi, kako tvrde, motivirali mlade parove da zasnuju obitelj. U Italiji je natalitet nizak godinama, a tijekom pandemije naglo je pao i broj sklopljenih brakova. Predloženi zakon kritiziran je, između ostalog, jer se ne uzimaju u obzir i građanski brakovi.

No ni Vatikan nije oduševljen: predsjednik Papinske akademije za život, nadbiskup Vincenzo Paglia, podsjeća: „Za Crkvu je brak sakrament, a sakrament se ne može kupovati“. On se nada da vjernik koji se odluči na crkveno vjenčanje neće biti motiviran financijskim olakšicama, izvještavaju 20. studenoga talijanske novine Corriere della Sera.

„Kršćanski brak je izbor ljubavi za stvaranje obitelji, izbor vjere, slobodan. Brak je za Crkvu sakrament, a sakrament se ne može kupiti. Besplatnost je duboka dimenzija kršćanskog identiteta“. Nadbiskup Paglia smatra da se za rješavanje krize glede brakova, vjerskih ili građanskih, mora razmišljati o sustavu koji podržava stabilne veze.

Predsjednik Papinske akademije za život zamolio je vladu da bude „predana potpori obiteljima“ posebno u „najtežim“ trenucima kao što je trenutna energetska kriza. Ako država želi pomoći obiteljima, to je u redu i dobro, ali se mora razmišljati o „svim obiteljima“, naglašava. „Naprotiv, na takvom prijedlogu treba raditi i sa stajališta jednakosti svakog građanina, bez obzira na vjeru i bez obzira na to je li vjernik ili ne, kako to predviđa talijanski ustav“, rekao je nadbiskup Paglia, prenosi Vatican News.