“Mogao sam završiti u smeću, ali darovan mi je život”, tako ekvadorski svećenik Luis Alfredo Leon Armijos govori o svojoj nevjerojatnoj životnoj priči koja je velika pouka o pobjedi ljubavi i opraštanja. On je začet kada je njegov otac silovao Luisovu majku još dok je bila tinejdžerka, a sin je saznao o tome mnogo kasnije. Ono što se dogodilo kada je Lius postao svećenik jest da je upravo ispovjedio svog oca kojemu je to bila prva ispovijed nakon desetljeća i tada mu je udijelio razrješenje, ali i svoj osobni oprost.

Njegova majka Maria Eugenia Armijos morala je kao tinejdžerka raditi da bi pomogla svojoj brojnoj obitelji koja je živjela u ekvadorskom gradu Loji. Čistila je u jednoj kući, a njezin poslodavac iskoristio je trenutak kada su bili sami u kući i silovao je, nakon čega je ostala trudna. Marijina obitelj nije željela da se dijete rodi.

“Udarali su je u stomak i tjerali je da pije napitke koji su mogli izazvati pobačaj”, ispričao je svećenik.

Hrabra djevojka odolijevala je svim pritiscima, a naposljetku je pobjegla u drugi grad da bi rodila Luisa. Zbog njezine dobi, mali Luis rodio se s respiratornim problemima, ali je na koncu sve dobro završilo. Nakon nekog vremena, majka i dijete vratili su se u Loju, a Luisov otac priznao je da je to njegov sin i obećao da će se brinuti o njemu. Luisova majka i otac imali su još troje djece, ali odnosi između njih nikada nisu bili dobri. I sam Luis, koji nije znao kako je začet, bio je jako distanciran od oca i imao je loš odnos s njim.

Kada je imao 16 godina, počeo je redovito dolaziti na susrete u jednu karizmatsku molitvenu zajednicu. Nedugo poslije osjetio je svećenički poziv, a zaređen je sa 23 godine, uz posebno dopuštenje biskupa koje je morao imati zbog svoje mlade dobi. Negdje u to vrijeme njegovi su roditelji definitivno prekinuli svaki kontakt, a majka mu je priznala kako je začet.

“Tada sam shvatio da mi je Bog darovao da budem svećenik kako bih mogao opraštati, a ne osuđivati”, opisao je svećenik svoje osjećaje u to vrijeme.

Par godina kasnije nazvao ga je otac. Trebao je proći kroz tešku operaciju.

“Bio je uplašen i želio je da ga ispovjedim. Otišao sam u bolnicu i rekao mu: ‘Oče, ti zaslužuješ vječni život, zaslužuješ biti u nebu’. Počeo je plakati”, prisjeća se svećenik. Taj dan njegov se otac ispovjedio i primio svetu pričest nakon 30 godina.

“Možeš mrziti svoj život i osuđivati Boga kako sam ja nekada radio. Ali, ja sam otkrio kako je Bog uvijek bdio nad mojim životom. Sve što imam jest zahvalnost, život sam po sebi jest veliki Božji dar”, ispričao je Luis koji je danas župnik u župi San Jose u Loji.

G. An. | Bitno.net