Armenijski portal HETQ javlja kako je “vjerojatno zbog glasina kako je komadić Svetog koplja darovan ruskom gradonačelniku”, katolikos Karekin II. u subotu spomenutu relikviju izložio tijekom večernje službe u katedrali u Ečmijadzinu, poznatoj kao jedna od najstarijih crkvi na svijetu.

Agencija AP pak tvrdi kako su u gradu izbili prosvjedi zbog glasine kako je dio relikvije Svetog koplja, za koje se vjeruje da je ono koplje kojim je Isus proboden na križu, prodan.

Prosvjedi su se dogodili u petak kada su nezadovoljni vjernici upali u glavnu administrativnu zgradu Armenske apostolske Crkve zahtijevajući od katolikosa Karekina II. da odstupi s dužnosti. Osim optužbi za prodaju dijela relikvije, prosvjednici tvrde i kako katolikos ima ženu te je uključen u poslovne aktivnosti, što se oboje protivi tamošnjim crkvenim zakonima.

U svijetu postoje tri koplja za koja se tvrdi da pripadaju svetom Longinu, rimskom vojniku koji je, prema tradiciji, probo Isusov bok, kasnije se obrativši i postavši kršćaninom. Osim relikvije koja se čuva u muzeju u Ečmijazdinu, druga dva koplja nalaze se u Beču i Vatikanu.

Tino Krvavica, AP | Bitno.net