Svrha je salezijanske inicijative “Zanimam se za tebe” ograničiti pojavu stranih maloljetnika bez pratnje koji često bježe iz centara prvoga prihvata

Projekt „Zanimam se za tebe“ nastao je, u eksperimentalnom obliku, prije dvije godine u Rimu, a poslije se proširio u Torinu, Napulju i Cataniji. Njime se želi odgovoriti na problem maloljetnih stranaca bez pratnje koji ostaju izvan postupaka prihvata ili koji doslovno pobjegnu iz centara prvoga i drugog prihvata – objasnio je za Vatican News don Giovanni d’Andrea, odgovoran u salezijanskoj družbi za socijalna pitanja. Projekt je u konačnom obliku krenuo u siječnju ove godine, a u prva je tri mjeseca uključio oko 700 djece u tri spomenuta grada – napomenuo je don D’Andrea.

Djecu traže odgojitelji – objasnio je – ponajviše na periferijama i oko velikih željezničkih postaja. U prihvatnim centrima mogu nešto pojesti, oprati se i odmoriti, a onda se nastoji uspostaviti s njima odgojni dijalog kako bi se postiglo povjerenje, koje je vrlo važan čimbenik, ali i jednako toliko težak – primijetio je don d’Andrea te nastavio – Nakon toga se počinje razmišljati i o opismenjavanju i obrazovanju, te pomoći u rješavanju raznih administrativnih pitanja što se tiče dokumenata kojih nema.

U spomenuta tri grada postoje obrazovni centri koji se odnose posebice na mlade koji će uskoro postati punoljetni. Tečajevi su usmjereni na razvoj sposobnosti i sklonosti koje ti mladi već posjeduju – objasnio je don d’Andrea te dodao da imaju stalnu pratnju i pomoć i onda kada treba pronaći posao.

Aktivnosti tog projekta provodi mreža odgojiteljā, psihologā i dragovoljacā koji svakom pronađenom maloljetniku odmah jamče potporu i zaštitu. Oni im, osim toga, pomažu i u pohađanju jezičnih tečaja, te pružaju pravnu pomoć – kazao je don d’Andrea te dodao da među dragovoljcima ima i mladih sveučilištaraca, i odraslih osoba koje odluče posvetiti dio svojega vremena tom projektu.

Radio Vatikan | Bitno.net